تجهيزات پزشكي وآزمايشگاهي و دندان پزشكي ونرم افزارهاي آنها
درباره وبلاگ


اين وبلاگ سعي در معرفي و فروش تجهيزات پزشكي و ارائه نرم افزارهي مربوط به آنها را دارد
نويسندگان
چهار شنبه 14 فروردين 1392برچسب:, :: 12:2 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنائي با دستگاه پالس اکسي متر 

در بدن انسان به طور مداوم فعاليت هاي متابوليك براي ادامه حيات صورت مي گيرد. فعاليت متابوليك با مصرف اكسيژن و توليد دي اكسيد كربن و انرژي همراه است. بدون وجود اكسيژن توليد انرژي ناچيز است(متابوليسم بي هوازي)، به علاوه در متابوليسم بي هوازي اسيد لاكتيك توليد مي‌شود، كه مي‌تواند در تعادل اسيد و باز بدن اختلال ايجاد كند. ضمناً دفع آن از بدن به مراتب مشكل تر از دفع دي اكسيد كربن است. براي انجام اعمال متابوليك و براي حفظ حيات، بايد اكسيژن از هوا به ريه‌ها و سپس به داخل خون وارد شود و توسط جريان خون به بافت‌ها برسد. در نتيجه اطلاع از ميزان اكسيژن خون يكي از پارامترهاي حياتي در تشخيص و درمان بسياري از بيماري‌ها وآسيب‌هاي بافتي است. ‏


از رايج‌ترين سيستم‌هاي اندازه‌گيري ميزان اكسيژن خون، مي‌توان به آناليزور گازهاي خون، ‏CO‏ اكسي‌متر و پالس اكسي متر اشاره كرد. آناليزور گازهاي خون به صورت ‏Invitro‏ ميزان ‏PO2‎‏ را اندازه‌گيري مي‌كند. ‏CO‏ اكسي متر نيز به صورت ‏Invitro‏ ميزان‌ ‏SaO2‎‏  (در صد اشباع اكسيژن شرياني) را اندازه‌گيري مي‌كند. مزيت اين دو روش دقت بالاي آنها است و معايب آنها در تهاجمي بودن و اندازه‌گيري غير همزمان (‏offline‏) است. در صورتيكه سيستم پالس اكسي متر به صورت ‏online‏ و غير تهاجمي تخمين مناسبي از درصد اشباع اكسيژن خون - ‏SpO2‎‏ - را محاسبه مي‌كند. از همين رو اين سيستم كاربرد كلينيكي وسيعي در مانيتورينگ ميزان اكسيژن خون بيمار پيدا كرده است.
اصول كلي پالس اكسي متري
مكانيزم انتقال اكسيژن در بدن
قبل از آنكه به بررسي چگونگي انتقال اكسيژن در بدن بپردازيم، دو كميت اساسي را كه در اين مبحث نقش مهمي دارند تعريف مي‌كنيم: فشار جزئي گاز در يك مخلوط عبارت است از: فشارمتوسط مخلوط × نسبت مولي آن گاز. به عنوان مثال فشار جزئي اكسيژن ‏PO2‎، در هواي عاري از بخار آب در سطح دريا برابر است با: ‏mmHg‏ 160 =21/0×760. ‏
كميت دوم درصد اشباع اكسيژن خون است. كه عبارت است از: نسبت اكسيژن موجود در حجم معيني از خون به حداكثر مقدار اكسيژني كه مي‌تواند وارد آن حجم از خون شود. اين كميت باSO2‎‏ نمايش داده مي‌شود. [2] سيستم انتقال اكسيژن در بدن به صورت شماتيك در شكل1 نشان داده شده است. ‏
اين سيستم از چهار قسمت اصلي تشكيل شده است: ريه‌ها، قلب، رگهاي خوني و بافت‌هاي مصرف كننده وظيفه اصلي ريه‌ها، انتقال اكسيژن موجود در هواي دمي به خون است. اين عمل در حبابچه‌ها انجام مي‌شود. اكسيژن در ديواره حبابچه به داخل خون شرياني نفوذ مي‌كند (شكل ‏b‏-1)  نيروي محرك اين انتقال، اختلاف بين فشار جزئي اكسيژن در حبابچه‌ها و خون شرياني است.‏
اكسيژن به دو طريق در خون منتقل مي‌شود:‏
‏1- از طريق پيوند شيميايي با هموگلوبين و تشكيل اكسي هموگلوبين 98%
2- به صورت محلول در پلاسما  2%‏
خون غني شده از اكسيژن از طريق سرخرگ‌هاي ششي وارد قلب مي‌شود و قلب به عنوان يك پمپ، آن را به سمت بافتها مي‌راند. پرفيوژن بافتها و برداشت اكسيژن توسط سلول‌ها سبب مي‌شود كه ميزان اكسيژن خون كاهش يافته و مجدداً جهت اكسيژن دار شدن از طريق سياهرگ‌ها به قلب و سپس به ريه‌ها هدايت مي‌شود. ‏
در حالت نرمال مقادير ‏PO2‎وSO2‎‏ مطابق جدول1 است:‏
با توجه به مطالب ذكر شده در اين قسمت مي‌توان نتيجه گرفت دو پارامتر فشار جزئي و درصد اشباع اكسيژن بيانگر ميزان  اكسيژن خون هستند. ‏
بررسي روش‌هاي كلي اندازه‌گيري ميزان اكسيژن

 

 

چهار شنبه 14 فروردين 1392برچسب:, :: 11:46 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

برای برش بافت های بدن به لایه های نازک یا در اصطلاح فیلم نازک از دستگاه میکروتوم  (Microtome)استفاده می کنند که در اینجا به تشریح چند نمونه از آنها می پردازیم.

طرز کار  میکروتوم (Microtome):  میکروتوم دستگاهی است که مهمترین قسمت آن تیغه می باشد, توسط مکانیزم  بلوک پارافینی را به سمت جلو حرکت می دهد تا نمونه بعد از آخرین مرحله در مقابل تیغه  قرار گیرد.

میکروتوم سورتمه ای (Sled microtome ):

میکروتوم ریلی  یک وسیله ساده است که نمونه برروی یک Holder (نگهدارنده) قرار گرفته می شود , این نگهدارنده بر روی یک ریل حرکت می کند و بلوک پارافینی را در مقابل تیغه قرار می دهند. زاویه بین نمونه و تیغه میزان فشار مورد نیاز برای برش را تعیین می کند , ضخامت برش ها بین 1تا 60 میکرومتر است.

 

نمونه ای از میکروتوم سورتمه ای  Sled microtome↑

 

چهار شنبه 14 فروردين 1392برچسب:, :: 11:36 :: نويسنده : مجيد مظفري

 گاما کانتر

 

نام دستگاه : گاما كانتر (Gamma Counter)
كاربرد دستگاه : این دستگاه برای اندازه گیری میزان هورمونهای بدن با استفاده از اشعه گاما به كار می رود .
مشخصات : در این دستگاه ید 125 تولید اشعه گاما می كند و اشعه ایجاد شده طبق واكنشهای خاصی مقدار هورمون را اندازه گیری میكند .
این دستگاه دارای چندین حافظه است یعنی همزمان 10 تست را انجام می دهد و انجام هر تست حدود یك دقیقه طول میكشد .

چهار شنبه 14 فروردين 1392برچسب:, :: 11:22 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

مقدمه

یکی از پرکاربردترین روش‌های جداسازی مواد در آزمایشگاه کروماتوگرافی است و در مواقعی که جداسازی به روش‌های دیگر ناممکن است به راحتی می‌توان از این روش استفاده کرد، زیرا اختلافات‌های جزئی موجود در رفتار اجسام باعث تسهیل جداسازی در جریان عبور آن‌ها از یک سیستم کروماتوگرافی می‌شود‌. این روش بسیار ساده و سریع است به طور مثال آزمایشی که ممکن است با استفاده از روش ستون تقطیر چندین روز به طول بینجامد، می‌تواند به کمک کروماتوگرافی در عرض زمانی بسیار کوتاه انجام گیرد، وسایل مورد لزوم آن نیز ارزان قیمت است.    

  مزیت دیگر روش‌های کروماتوگرافی این است که تنها مقدار بسیار کمی از مخلوط برای تجزیه لازم است به این دلیل روش‌های تجزیه‌ای مربوط به جداسازی مواد کروماتوگرافی می‌توانند در مقیاس میکرو و نیمه میکرو انجام گیرند.
 کروماتوگرافی لغتی یونانی به معنی رنگ نگاری است که ترکیبی از دو واژه "کروما" به معنی رنگ و "گروفین" به معنی نوشتن است. در سال 1903 برای اولین بار از این روش جداسازی مواد رنگی استفاده شد که این کار توسط میخائیل‌سوئت انجام گرفت. اما امروزه از این روش برای جداسازی مواد بی رنگ چون گازها استفاده می‌شود. اساس کروماتوگرافی ، جذب سطحی مواد و توزیع آن‌ها در دو فاز است. در این روش جداسازی بر اساس حرکت نسبی دو فاز صورت می‌گیرد بدین ترتیب که یکی از فازها که  فاز ساکن نامیده می‌شود بدون حرکت است و فاز دیگر فاز متحرک نام دارد. با عبور دادن فاز متحرک از داخل فاز ساکن جریانی به وجود می‌آید، در این حالت اجزای مختلف نمونه سرعت‌های حرکت مختلف دارند و جداسازی بر اساس همین اختلاف سرعت‌ها انجام می‌شود. فاز متحرک می‌تواند گاز یا مایع و فاز ساکن می‌تواند جامد یا مایع باشد. لازم به ذکر است که به علت انرژی جنبشی بالای مولکول‌های گازی، فاز ساکن را گاز قرار نمی‌دهند. اگر فاز ساکن جامد باشد، کروماتوگرافی جذب سطحی و اگر فاز ساکن مایع باشد کروماتوگرافی را تقسیمی می‌نامند. نوع دیگری از نام گذاری روش‌های کروماتوگرافی بر اساس ماهیت فاز متحرک و ماهیت فاز ساکن انجام می‌شود. که بدین ترتیب کروماتوگرافی به چهار بخش اصلی طبقه بندی می‌شود. نامی که در ابتدا آورده می‌شود بیان کننده ماهیت فاز متحرک و نام دوم بیان کننده ماهیت فاز ساکن است.

کروماتوگرافی مایع – جامد (LSC)
 در این روش جدا شدن بر اساس جذب سطحی یا تشکیل کمپلکس است. کروماتوگرافی LSC در واقع نوعی کروماتوموگرافی جذبی است که مواد بر اساس اختلاف در قابلیت جذب خود روی سطح جامد از یکدیگر جدا می‌شوند. این روش نیز به انواع مختلفی چون کروماتوگرافی جذب سطحی (برای جداکردن مواد شیمیایی غیر مشابه) ، کروماتوگرافی لایه نازک، کروماتوگرافی تبادل یونی و کروماتوگرافی ژلی تقسیم می‌شود.
کروماتوگرافی گاز – جامد (GSC)
 در این روش نیز اساس جداسازی جذب سطحی فاز گاز روی سطح جامد است که برای خالص سازی گازها اجسام فرار استفاده می‌شود.
کروماتوگرافی مایع – مایع (LLC یا HPLC)
 به دو گونه تقسیمی (برای جدا کردن مواد شیمیایی مشابه) و کاغذی استفاده می شود.
کروماتوگرافی گاز- مایع (GLC یا VPC) 

 کروماتوگرافی ستون مویین از این نوع است.  در LLC و GLC ، مواد بر اساس توزیع بین دو فاز جدا می‌شوند. برای انتخاب نوع روش کروماتوگرافی ابتدا روش‌های ساده‌تر مانند کروماتوگرافی کاغذی و لایه نازک امتحان می شوند و اگر پاسخ گو نباشد به سراغ روش‌های پیچیده‌تر مانند روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HELC) می‌رویم.

حال به توضیح برخی روش های کروماتوگرافی می پردازیم:
کروماتوگرافی جذب سطحی:
در این نوع کروماتوگرافی جداسازی بر مبنای تقاوت در جذب سطحی اجزای فاز متحرک و فاز ساکن صورت می‌گیرد. در کروماتوگرافی جذب سطحی، فاز متحرک مایع (حلالی مانند هگزان) و فاز ساکن جامد (مانند آلومین) است بنابراین نوع خاصی از کروماتوگرافی مایع – جامد محسوب می‌شود.
در این نوع جداسازی حلال(فاز متحرک) با عبور خود از میان ستون جامد (فاز ساکن) اجزای مخلوط را با خود حمل می‌کند. سرعت حرکت هر جزء‏ ، به میزان جذب سطحی آن بر روی ماده داخل ستون بستگی دارد. به این ترتیب سرعت ماده‌ای که کم جذب شده است بیشتر از ماده‌ای که زیاد جذب شده است خواهد بود و اجزایی که قابلیت جذب بالاتری دارند، در قسمت بالای ستون و اجسامی که قابلیت جذب کمتر دارند در قسمت‌های پایین ستون ، جذب خواهند شد. حال اگر اختلاف بین جذب‌های سطحی به حد کافی زیاد باشد، جداسازی مواد کامل انجام خواهد گرفت.

کروماتوگرافی لایه نازک:
 این نوع کروماتوگرافی نمونه ‌ای از کروماتوگرافی جذب سطحی است که در آن، به جای اینکه ستون‌ها از جاذب پر شوند، آن را به صورت لایه نازک روی یک صفحه شیشه‌ای یا لایه پلاستیکی یا ورقه فلزی قرار می‌دهند. سایر اصول جداسازی مانند روش کروماتوگرافی جذب سطحی است.

کروماتوگرافی تبادل یونی:
در این روش بین فاز متحرک (محلول) و فاز ساکن (جامد)  به صورت برگشت پذیر یون مبادله می‌شود. جامد تشکیل‌دهنده فاز ساکن رزین نامیده می‌شود و پایداری مکانیکی و شیمیایی و یکنواختی اندازه ذرات از خصوصیات آن‌ها است. قالب این رزین‌ها بر پایه یک بسپار بزرگ (معمولا پلی استیرن) استوار است اما برخی از آن ها متکی بر اسید متا اکریلیک هستند، رزین‌ها به دو نوع تعویض کننده آنیونی و کاتیونی تقسیم می شوند. هر کدام از این تعویض کننده‌ها به نوع بازی ضعیف و قوی و اسیدی ضعیف و قوی تقسیم می‌شوند. می‌توان این روش را مانند کروماتوگرافی جذبی در نظر گرفت به گونه ای که رزین‌ها جایگزین جاذب شده باشند. رزین‌ها باید دارای گروه‌های مبادله کننده تک عاملی باشند و درجه اتصالات عرضی کنترل شده داشته باشند. گستره اندازه ذرات نیز باید تا آنجا که ممکن است کوچک باشد. با این روش کروماتوگرافی می‌توان محلول‌های رقیق را به خوبی جداسازی کرد.
کروماتوگرافی ژلی:
این نوع کروماتوگرافی برای اولین بار در سال 1954 معرفی  و در سال 1959 اصلاح شد. در این روش جداسازی‌های مبتنی بر الک کردن مولکولی بر روی اجسام بی‌بار در جریان مهاجرت الکترو اسمزی از داخل ژل‌ها انجام می‌شود. بدین ترتیب که جداسازی بر مبنای اندازه‌های نسبی مولکول ها انجام شده و از اصطلاح صاف کردن به وسیله ژل استفاده می‌شود. ژل استفاده شده در این روش باید بی اثر و پایدار باشد. فاز ساکن از یک قالب متخلخل تشکیل شده که منفذهای آن به وسیله حلالی که فاز متحرک را تشکیل داده پر شده است. از آنجا که اساس جداسازی بر این است که مولکول‌های بزرگ تر از حد وارد سوراخ‌ها نشده و به ترتیب جرم مولکولی از ستون خارج شوند و مولکول‌های کوچک تر بر حسب شدت نفوذشان سوراخ ها را پر کنند پس اندازه سوراخ بسیار مهم است. همچنین گرانروی نمونه نیز اهمیت زیادی دارد و نباید از دو برابر گرانروی شوینده بیشتر باشد. از دیگر عوامل مهم حجم نمونه است بدین ترتیب که هر چه حجم نمونه کمتر باشد، غلظت هر جزء در محلول خارج شده نیز کمتر خواهد بود.
کروماتوگرافی تقسیمی:
در این روش که نمونه‌ای از کروماتوگرافی مایع- مایع است، شیوه کار بسیار شبیه به کروماتوگرافی جذب سطحی است و تفاوت این دو روش در ماهیت ماده پر شده در ستون است. همچنین حجم ظرفیت یک ستون تقسیمی، غالبا کوچک تر از ظرفیت یک ستون جذب سطحی بوده و گاهی این اختلاف خیلی زیاد است. فاز ثابت لایه ای از محلول است که روی سطح جامد ناصافی مانند سیلیکاژل قرار دارد و فاز متحرک مایعی غیر محلول در مایع اولی است. سرعت حرکت یک جزء از مخلوط تابع انحلال پذیری آن در فاز ساکن است یعنی جدا شدن اجزا بدین صورت است که اجسامی که بیشتر حل می‌شوند، کندتر از اجسامی که کمتر حل می‌شوند به طرف پایین ستون حرکت می‌کنند. در جریان عبور از ستون ، اجسام میان دو فاز تقسیم شده و جداسازی انجام می‌شود. در این روش ابتدا مخلوط اجسام به صورت یک نوار در ستون در می‌آید که علت آن جذب سطحی یا جذب به وسیله فاز ساکن است. و سپس از روش‌های دیگری برای جداسازی مواد استفاده می شود.
کروماتوگرافی کاغذی:
کروماتوگرافی کاغذی نوع خاصی از کروماتوگرافی تقسیمی است که در آن صفحات کاغذی جای ستون پر شده را می‌گیرند. در این روش فاز ساکن آب است و به وسیله جذب سطحی بر روی مولکول های سلولز قرار می گیرد. مولکول‌های سلولز نیز به نوبه خود به وسیله ساختار الیافی کاغذ در وضعیت‌های ثابت نگه داشته می‌شود. در ابتدا کروماتوگرافی کاغذی برای جداسازی مخلوط‌های مواد آلی به کار می رفت. اما امروزه برای جداسازی یون‌‌های معدنی استفاده می‌شود. به وسیله این روش هم آنیون‌ها و هم کاتیون‌ها را می‌توان جداسازی کرد. 
برای انجام این روش قطره‌ای از محلول حاوی مخلوطی که باید جدا شود را روی یک صفحه یا نوار کاغذ صافی در محل علامت گذاری شده قرار می‌دهند. قطره به صورت یک لکه حلقوی در این محل پخش می‌شود. هنگامی که لکه خشک شده کاغذ را در یک ظرف مناسب سربسته طوری قرار می‌دهند که یک سر آن در حلال انتخاب شده به عنوان فاز متحرک فرو رود، حلال از طریق الیاف کاغذ در نتیجه عمل موئینگی نفوذ می‌کند. پس از گذشت زمان از قبل تعیین شده، وقتی حلال مسافت مناسبی را طی کرد، کاغذ را بیرون آورده و حلال را با علامتی مشخص می‌کنند. پس از خشک شدن صفحه وقتی محل های مناطق جدا شده آشکار شدند هر یک از اجسام به طور جداگانه شناسایی می‌شوند. در موارد ایده‌آل ، هر جسم با واکنش گر مکان یاب ، رنگ مخصوصی می‌دهد که در مورد مواد معدنی بیشتر و درمورد مواد آلی کمتر مشاهده می‌شود. ساده‌ترین روش شناسایی بر اساس مقدار 
Rf یعنی نسبت فاصله طی شده به وسیله جبهه حلال است. 
از نقایص کروماتوگرافی کاغذی می‌توان به مواردی چون لکه‌های چند تایی ، دنباله دار شدن  و اثرات لبه یا کناره اشاره کرد. این روش در جداسازی‌ مواد با ماهیت زیستی وسیع ترین کاربرد را داشته و در مسائل کلینیکی و زیست شیمیایی ، جداسازی اسیدهای آمینه و پپتیدها در بررسی ساختارهای پروتئین به کار گرفته می‌شود. آزمایش روزمره ادرار و سایر مایعات بدن برای اسید آمینه و قند، جداسازی بازهای پورین و نوکلئوتیدها در آزمایش اسیدهای نوکلئیک، جداسازی استرئیدها، تجزیه عمومی، تجزیه بسپارها، تشخیص و ارزیابی فلزات در خاک‌ها و نمونه های زمین شناسی، بررسی ترکیبات فنلی در عصاره های گیاهی، جداسازی آلکالوئیدها و جداسازی ترکیبات علامت‌دار به وسیله رادیو ایزوتوپ‌ها از دیگر کاربردهای کروماتوگرافی کاغذی است، البته توجه داشته باشید که برای جداسازی مواد فرار غیر فعال مانند هیدروکربن‌ها و دیگری جداسازی اسیدهای چرب با فراریت بیشتر  این روش مناسب نیست.

کروماتوگرافی ستون مویین:
در این روش که نوعی از کروماتوگرافی گاز- مایع محسوب می شود، لوله مویین بلندی وجود دارد که لایه نازکی از فاز ساکن داخل آن را پوشانده است. قدرت جداسازی ستون‌های مویین پنج برابر ستون‌های معمولی است و زمان جداسازی مواد در این روش کمتر است. همچنین از یک آشکارساز کوچک و حساس و یک تقسیم کننده خطی تشکیل شده تا عواملی چون تغییرات دما، سرعت عبور، اندازه نمونه و نسبت تقسیم تاثیری بر آن نداشته باشد. از آنجا که سرعت خارج شدن اجزای جدا شده بسیار بالا است، آشکارساز باید زمان پاسخ سریعی داشته باشد. البته ثبات‌های معمولی پتانسیل سنجی قادر به همگامی با علائم حاصل از آشکارساز نبوده و باید از دستگاه دیگری مانند یک نوسان کننده اشعه کاتد برای نمایش علائم می‌توان استفاده کرد.

پنج شنبه 8 فروردين 1392برچسب:, :: 23:34 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آیفون ضربان قلب افراد را اندازه گیری می کند

 

تلفن های هوشمند آیفون می توانند ضربان قلب افراد را با نگاه کردن به صورت فرد اندازه گیری کنند. 
به گزارش خبرگزاری مهر ،‌ تلفن های هوشمند آیفون اغلب می توانند پالس های جریان خون را از طریق انگشتی که بر روی لنز دوربین آنها قرار می گیرد ، اندازه گیری کنند. اما اخیراً شاهد عرضه نوع جدیدی از کاربرد ضربان قلب هستیم که نیازی به تماس فیزیکی با تلفن ندارد و می تواند به سادگی با نگاه کردن به صورت فرد ، ضربان قلب او را نشان دهد.

کاربردهای تلفن های هوشمند برای تعیین ضربان قلب مانند Pulse Phone and Heart Rate به گونه ای است که با نظارت بر تغییرات در رنگ و شفافیت پوست ناشی از جریان خون در انگشتی که لنز دوربین آیفون را می پوشاند انجام می دهد.

در حالی که این کاربرد جدید هنوز از دوربین آیفون استفاده می کند اما افزودنی های اخیر به کاربرد نظارت بر ضربان قلب مانند Cardiio و ضربان قلب من چگونه است (What’s My Heart Rate) ، می تواند ضربان قلب فرد را با تشخیص تغییرات کوچک رنگی در چهره که ناشی از ضربان قلب است، مشخص کند.

طراحان کاردیو معتقدند این کاربرد بر اساس فناوری پیشرفته به دست آمده در آزمایشگاه مدیا دانشگاه فناوری ماساچوست کار می کند. در این فناوری افزایش حجم رگ های خونی در صورت ، به دلیل افزایش جریان خون موجب می شود صورت نور بیشتری جذب کند و از این رو کاهش میزان نور منعکس شده از چهره را پی دارد.
دوربین آیفون می تواند این تغییرات را تشخیص دهد. از این رو به این کاربرد اجازه می دهد ضربان قلب فرد را محاسبه کند. کاربران باید در یک محیط روشن و دارای نور به اندازه کافی ، آیفون را درفاصله 15 سانتی متری در جلوی صورت خود نگه دارند.
اما این در حالی است که اگر مو پیشانی را پوشانده باشد ، می تواند در خواندن این کاربرد اشکال ایجاد کند. متأسفانه این امر می تواند دقت را از بین ببرد.

 

دو شنبه 5 فروردين 1392برچسب:, :: 23:16 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

نرم افزار موبایل تشریح کامل آناتومی بدن

 

این نرم افزار موبایل تحت جاوا می باشد و بر روی بیشتر گوشی های تلفن همراه قابل نصب است.

آناتومی بدن

این نرم افزار به زبان فارسی تهیه شده است و  شامل توضیحات کاملی در خصوص آناتومی و فیزیولوژی بدن به همراه تصاویر آن می باشد.

این نرم افزار شامل بخش هایی مانند:

1- دستگاه عصبی

2- غدد درون ریز

3- اسکلت بندی بدن

4- دستگاه قلبی و عروقی

5- دستگاه تنفسی

6- دستگاه گوارش

7- عضلات و ماهیچه ها

8- دستگاه ادراری و تناسلی

و ... می باشد.

* برای دانلود روی ادامه مطلب کلیک کنید.



ادامه مطلب ...
دو شنبه 5 فروردين 1392برچسب:, :: 22:59 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

 

آشنایی با میکروسکوپ

 

براي نخستين بار در دهه هاي 1660 و 1670 در كشورهايي همچون ايتاليا، انگلستان و هلند، ميكروسكوپ به صورت گسترده براي انجام بررسي هاي علمي مورد استفاده قرار گرفت؛ از جمله اقداماتي كه در اين راستا صورت گرفت، آناليز ساختارهاي بيولوژيكي از جمله ريه ها توسط ماركل مالپيگي بود كه در ايتاليا مشغول بررسي روي اين بافت بود. علاوه  بر اين، مشاهدات آنتوني وان ليونهوك كه منجر به كشف سلول‌هاي قرمز خوني و معرفي ميكروسكوپي به عنوان تكنيكي قابل استفاده در پژوهش ها شد، سهم عمده اي در پيشرفت علمي آن روز داشت.

اصطلاح ميكروسكوپ از تركيب دو واژه "micro" به معناي ريز و "scope" به معناي ديدن تشكيل شده است. همان گونه كه از نام آن مشخص است،  اين وسيله براي مشاهده  اجسام بسيار ريز توسط چشم عادي مورد استفاده قرار مي گيرد.
ميكروسكوپ ها انواع مختلفي دارند كه رايج ترين نوع آن همان ميكروسكوپ نوري است كه با استفاده از نور تصويري از نمونه  ايجاد مي كند. علاوه بر  اين نوع، انواع مختلفي براي  اين وسيله مي توان معرفي كرد كه از  اين قبيل مي توان به ميكروسكوپ الكتروني (شامل ميكروسكوپ نگاره،  گذاره، اشعه  ايكس و غيره) و نيز انواع متنوع ميكروسكوپ هايي كه از طريق پروب، عمل اسكن كردن و  ايجاد تصوير را انجام مي‌دهند، اشاره كرد.

گذری برتاريخچه ابداع ميكروسكوپ
نخستين ميكروسكوپ  ايجاد شده در واقع همان ميكروسكوپ نوري بود كه البته مخترع اصلي آن دقيقا مشخص نيست. يكي از ميكروسكوپ هاي اوليه در سال 1590 در هلند ساخته شد كه امتياز ايجاد آن عمدتا به دو سازنده  ذره بين، به نام  هاي  هانس ليپرشي (كه امتياز ابداع تلسكوپ را نيز دارد) و  هانس جانسن تعلق دارد.

انواع ميكروسكوپ
ميكروسكوپ نوری
ميكروسكوپ نوري از دو بخش مكانيكي و نوري تشكيل مي شود؛ اجزاي بخش مكانيكي در تشكيل تصوير نقش عمده اي ندارند و شامل بخش هايي همچون پايه، بازو، پيچ هاي تنظيم، گيره، ديافراگم و غيره هستند.

بخش نوري، كل سيستم نوري ميكروسكوپ را تشكيل داده و مستقيما در تشكيل تصوير نقش دارد.  اين بخش شامل دستگاه روشنايي (منبع نور و كندانسور براي متمركز كردن نور)، فيلترها، عدسي هاي شيئي براي متمركز كردن تصوير و عدسي هاي چشمي براي تصوير كردن شيء روي چشم است.   
ميكروسكوپ نوري شامل انواع مختلفي است كه در ادامه به توضيح برخي از آن‌ها مي پردازيم:

میکروسکوپ نوری

ميكروسكوپ فلوئورسانس
جديد ترين پيشرفت ها در زمينه  ميكروسكوپ نوري عمدتا به ابداع ميكروسكوپ فـلـوئـورسـانـس در بيـولـوژي مـربـوط اسـت. در طـول دهـه  هـاي پـايـانـي سـده  بيستـم تكنيك‌هاي مختلفي جهت نشان دار كردن ساختارهاي سلولي از طريق فلوئورسنت مورد استفاده قرار گرفت كه از مهم ترين  اين روش  هـــا مـــي تـــوان بـــه رنـــگ كـــردن جــزئــي سـاختـارهـاي سلـولـي از طـريـق شيميايي اشاره كرد؛  دراين تكنيك ها از فلوئورفورهاي مختلف (كــه مـنـجــر بـه  ايجـاد خـاصيـت فلـوئـورسـانـس مي‌شوند)، براي آناليز ساختارهاي سلولي، چه در نـمـونـه هـاي زنـده و چـه بـي  جـان، اسـتفاده مي‌كنند.  

ميكروسكوپ مركب
‌از ايـــن مــيــكـــروســكـــوپ بـــراي مــشـــاهـــده  نمونه‌هاي بسيار ريز استفاده مي شود. نمونه ها معمولا روي صفحات شيشه اي مستطيل شكل به نام لام قرار گرفته و توسط صفحات شيشه اي كوچكتر و نازك تري به نام لامل پــوشــانــده مــي شــونــد، سـپــس ايــن نـمــونــه هــا زيــر مـيـكـروسكـوپ قـرار مـي گيـرنـد. ميكروسكوپ‌هاي مركب معمولا يك چشمي  يا دو چشمي  هستند.

ميكروسكوپ استريو
ايـن مـيـكروسكوپ كه ميكروسكوپ تشريحي نيز ناميده مي شود، براي مشاهده  نمونه هاي نسبتا بزرگ، مثلا براي ديدن تمام يا قسمتي از سطح بدن يك حشره  مورد استفاده قرار مي گيرد.

مـعـمـولا در آزمـايشگاه هاي بيولوژي و فيزيولوژي ميكروسكوپ هاي استريو و مركب مورد استفاده قرار مي گيرند.

میکروسکوپ استریو

ميكروسكوپ الكترونی
در اوايل سده  بيستم جايگزيني مهم براي ميكروسكوپ نوري  ايجاد شد كه در جهت  ايـجـاد تـصوير به جاي نور از الكترون ها بهره مي جست. در اين ميكروسكوپ ها، الكترون هاي مورد نياز توسط يك تفنگ الكتروني ايجاد مي شوند؛ اين تفنگ متشكل از رشته اي سيم تنگستن است كه با عبور جريان از داخل آن، تا دماي 2500 درجه سانتيگراد گرم شده و الكترون ساطع مي كند. الكترون هاي حاصل توسط ميدان الكتريكي شتاب گـرفـته، انرژي جنبشي خود را افزايش مي دهند و با قدرت به سطح نمونه برخورد مي‌كنند.  

نـخـسـتـيـن مـيـكـروسـكـوپ الـكـتـرونـي كـه در سـال 1931 ابداع شد، ميكروسكوپ الكتروني گذاره بود؛ به دنبال  اين دستاورد موفقيت بخش، در سال 1935 ميكروسكوپ الكتروني نگاره ابداع شد. علاوه بر اين دو نوع، ميكروسكوپ اشعه  ايكس نيز در دسته  ميكروسكوپ هاي الكتروني قرار مي گيرد.

میکروسکوپ الکترونی

ميكروسكوپ الكترونی گذاره  
مبناي كار  اين ميكروسكوپ شبيه به ميكروسكوپ نوري است، با  اين تفاوت كه در آن به جاي نور از باريكه  الكتروني و به جاي لنزهاي شيشه اي از آهنرباي مغناطيسي بهره گرفته شده است. در اين حالت الكترون ها به سمت نمونه پرتاب شده از آن عبور مي كنند و يا برخوردهاي الاستيك و غير الاستيك انجام مي دهند، بنابراين اغلب براي بررسي ساختارهاي درون سلولي از آن استفاده مي شود. استفاده از الكترون ها به جاي نور در اين ميكروسكوپ، منجر به افزايش رزولوشن تصوير دو بعدي حاصل مي شود، به نحوي كه مي توان به  اين طريق اتم هاي مجزا را شناسايي كرد.

میکروسکوپ الکترونی گذاره

ميكروسكوپ الكترونی نگاره  
در اين ميكروسكوپ يك منبع توليد الكتروني باريكه  اي از الكترون ها را  ايجاد مي‌كند كه از طريق عدسي هاي الكترومگنتيك هدايت شده و روي سطح نمونه متمركز مي‌شوند؛ سپس الكترون ها و پرتوهاي ثانويه  انتشار يافته از سطح نمونه جمع آوري شده و توسط يك تقويت كننده، تقويت مي شوند تا در نهايت يك تصوير سه بعدي حاصل شود.
از آنجا كه در اين نوع ميكروسكوپ، تصوير بر اساس بازگشت الكترون ها از سطح نمونه حاصل مي شود، عموما از آن براي مطالعه  سطوح سلولي و نيز آناليز خواص ساختاري نمونه هاي جامد استفاده مي شود.

میکروسکوپ الکترونی نگاره

شكل زیر ، تصوير يك قطعه فلز جامد كه داراي حجم قابل توجهي از منافذ محتوي گاز است را نشان مي دهد. اين تصوير توسط ميكروسكوپ نگاره ايجاد شده است:

ميكروسكوپ اشعه ايكس

اين نوع از ميكروسكوپ، از تابش الكترومغناطيس اشعه   ايكس براي  ايجاد تصوير بهره مي گيرد. پرتوهاي  ايكس برخلاف نور مرئي به سادگي دچار انكسار يا بازگشت نمـي شـونـد و بـراي انسـان قـابل روِيت با چشم نيستند، بنابراين فراينداصلي در يك ميكروسكوپ اشعه ايكس، تابش پرتوها به يك فيلم  يا استفاده از دوربين هاي شارژ همزمان براي شناسايي پرتوهاي عبوري از ميان نمونه است.  
يكـي از مـزايـاي  ايـن ميكـروسكوپ نسبت به ساير ميكروسكوپ هاي الكتروني متداول،  اين است كه توسط آن مي توان نمونه هاي بيولوژيك را در وضعيت و حالت طبيعي آن ها مشاهده كرد؛ با وجود  اينكه ميكروسكوپ هـاي الكتروني قدرت تفكيكي در حد نانومتر دارند، اما نمي توان يك نمونه نسبتا ضخيم را به وسيله آن ها مشاهده كرد، زيرا نمونه بايد ابتدا از نـظــر شـيميـايـي تثبيـت شـده، آب‌گيـري شـود و سپس داخل رزين جاسازي شده و در نهايت به لايه هاي بسيار نازك تبديل شود.

طريقه نگهداری از ميكروسكوپ
‌عـدسـي هـاي مـيـكـروسكوپ در صورت كثيف بودن فقط توسط كاغذ مخصوص عدسي  تميز مي شوند؛ در صورت كثيف بودن بيش از حد مي توان از گزيلول نيز استفاده كرد.

‌بــايــد دقــت داشـت در هـنـگـام انـتـقـال، بـه عدسي ها يا اهرم ها نيروي زيادي اعمال نشود.
‌پس از اتمام كار، ميكروسكوپ خاموش شده، عدسي شيئي با بزرگ نمايي كم در مسير نور قرار مي گيرد.
‌به منظور جلوگيري از نشستن گرد و غبار بر روي ميكروسكوپ مي توان آن را با پوشش پلاستيكي پوشاند.

 

یک شنبه 4 فروردين 1392برچسب:, :: 13:4 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

دستگاه فشار خون؛ انواع و كاربرد 

اندازه گرفتن با فشارسنج‌هاي سنتي جيوه اي يا عقربه اي هرچند ممكن است دقيق باشد اما معمولا كساني كه جزو كادر پزشكي نيستند نمي توانند با اين وسيله ها فشار بيماران را دقيق اندازه گيري كنند، بنابراين فشارسنج هاي ديجيتال به بازار آمدند. اما اين فشارسنج‌ها به دليل نياز به  تامين باتري يا شارژ هيچ‌گاه نتوانسته اند رنگ مناطق  خيلي دور افتاده و يا محروم را به خود ببينند.  
البته اخيرا فشار سنج هايي كه  با نور  آفتاب كار مي كنند هم با يك باتري كمكي براي مواقع  لزوم به بازار آمده است.

كنترل فشار خون در پايش سلامت و تشخيص بسياري بيماري‌ها نقش اساسي دارد، بـه‌ويـژه در مـادران باردار  فشارخون بالا مي تواند يكي از نشانه هاي پره اكلامپسي (وضعيتي خطرناك در حاملگي) باشد. بنابراين اميد مي رود در دسترس بودن چنين تجهيزاتي به كاهش موارد مرگ و مير مرتبط با بارداري نيز كمك كند. 
براي اينكه خون در شريان‌هاي اعضاي بدن جاري شود و مواد غذايي را به اعضاي مختلف بدن برساند، نياز به نيرويي دارد كه اين نيرو فشار خون نام دارد و مولد آن قلب است. قلب خون را به طور مداوم به داخل دو شريان عمدهِ بدن، به نام آئورت و شريان ششي پمپ مي‌كند. از آنجا كه پمپ كردن خون توسط قلب به داخل شريان‌ها نبض دار است، فشار خون شرياني بين دو سطح حداكثر و حداقل در نوسان است. سطح حداكثر يا سطح سيستولي در زمان انقباض قلب و سطح حداقل يا دياستولي در زمان استراحت قلب بوجود مي آيد.
فشار خون به دو عامل مهم بستگي دارد؛ يكي برون ده قلب است، يعني مقدار خوني كه در هر دقيقه به وسيله قلب به درون آئورت پمپ مي شود و عامل ديگر، مقاومت رگ است؛ يعني مقاومتي كه بر سر راه خروج خون از قلب در رگ‌ها وجود دارد. اگر بخواهيم اين رابطه را به شكل فرمول نشان دهيم به قرار زير است :

 ‌مقاومت رگ *‌ برون ده قلب = فشار خون
با تغيير برون ده قلب يا مقاومت رگ مقدار فشار خون تغيير مي كند. همچنين فشار خـون در طول روز تحت تأثير عوامل مختلفي تغيير مي كند كه از جمله اين عوامل وضعيـت بـدن، فعاليت مغز، فعاليت گوارشي، فعاليت عضلاني، تحريكات عصبي، تحـريكـات دردنـاك، مثـانـه پـر، عـوامل محيطي مثل دماي هوا و ميزان صدا، مصرف دخانيات، الكل، قهوه و دارو است.
غالباً فشار خون را در شريان بازويي اندازه مي گيرند. در هر فرد فشار خون را در دو سطح حداكثر و حداقل اندازه گيري مي كنند. در زماني كه قلب منقبض مي شود، فشار خون به حداكثر مقدار خود مي رسد؛ اين سطح را فشار ماكزيمم يا سيستولي مي نامند. سطح مينيمم يا دياستولي در زمان استراحت قلب كه فشار خون به حداقل مقدار خود مي‌رسد، به‌دست مي آيد. هر دو سطح فشار خون به صورت دو عدد كنار هم يا به صورت كسر بر حسب ميلي‌متر جيوه نشان داده مي‌شود، مثلاً 80/120  كه عدد بزرگتر 120 معادل فشار ماكزيمم و عدد كوچكتر 80 معادل فشار مينيمم است.

اهميت اندازه گيري فشار خون
فشار خون بالا يكي از عوامل خطرساز بيماري‌هاي عروق كرونر قلب (عروقي كه به قلب خون مي رسانند) است و به اعضاي حياتي مهم مثل مغز، قلب، كليه و چشم آسيب جـدي مـي‌رسـانـد. اگر فشار خون بالا شناخته شود و به‌موقع درمان گردد، مي‌توان بسياري از عـوارض فشـار خون بالا را پيشگيري كرد؛ اما چــون فـشـار خـون بـالا معمـولاً بـدون عـلامـت اســت، "قــاتــل بــي‌صــدا "‌يــا  "Silent killer"نـامـيـده مي‌شود و براي پي بردن به فشار خون بالا بايد فشـار خـون را انـدازه‌گيـري كرد. براي اين كار بــايـسـتــي از دسـتـگــاه انــدازه‌گيـري فشـار خـون استفاده نمود.

دستگاه اندازه گيري فشار خون
دستگاه اندازه گيري فشار خون يك وسيله ضـــروري در تــشـخـيــص پــزشـكــي اســت. ايــن دستگاه‌ها انواع مختلفي از جمله نوع جيوه اي، عقربه اي، اتوماتيك و جيوه اي پايه دار دارند. فشارسنج هاي جيوه اي ساده ترين و دقيق‌ترين وسيله براي اندازه گيري فشار خون هستند.

 
یک شنبه 4 فروردين 1392برچسب:, :: 13:3 :: نويسنده : مجيد مظفري

 پمپ انسولين 

مفاهيم پايه
پـمـــپ انـســـولـيــن (Insulin Pump) يــك دسـتـگــاه پزشكي مورد استفاده براي تزريق انسولين است.

فيزيولوژي
بيماري ديابت يك بيماري پرهزينه و پردردسر اسـت. از هـزيـنـه خريد سرنگ و انسولين گرفته تا دستگاه گلوكومتر و انواع داروهاي مصرفي. يكي از كارهايي كه معمولا بيماران ديابتي بايد به صورت مداوم انجام دهند، تزريق انسولين است. اما تزريق انـسولين كار تقريبا دشواري است. پمپ انسولين دسـتـگـاهـي اسـت كـه كـار تزريق انسولين را انجام مي دهد.

چگونه كار مي كند؟
پمپ انسولين دستگاهي كوچك است كه به بدن متصـل و بـه وسيله كاتتر مخصوص به كمك يك سـوزن در زيـر جلـد تعبيـه مي‌شود. داخل دستگاه معمولا نيم تا يك واحد در ساعت انسولين ريخته مي‌شود و اين انسولين با ميزان مشخصي به صورت زيرجلدي تزريق مي‌شود. در واقع مي‌توان گفت به كمـك پمـپ انسـوليـن، انسـوليـن بـه طـور مداوم به صورت زيرجلدي وارد بدن مي‌شود. 

در چه مواردي به كار مي رود؟
پمپ انسولين از سري تجهيزات پزشكي جديد بـراي تـزريـق انـسـولـيـن در ديـابـت نـوع 1 است. در حـقـيـقـت پـمـپ انسولين بهترين جايگزين سرنگ بـراي تـزريق انسولين است. علاوه بر اين بيماران ديـابتي مي توانند قندخون خود را بررسي كنند و برحسب ميزان قند و مواد نشاسته اي كه در وعده غذايي خود مصرف مي كنند به پمپ دستور دهند كه دوز بيشتر يا كمتري را وارد بدن كند. به عنوان نمونه، فـرد مبتـلا بـه ديـابـت مي تواند قبل از صبحانه قند خـونـش را انـدازه بگيرد و به پمپ دستور دهد 10 واحد بيشتر انسولين به بدنش تزريق كند.

اجزاء پمپ انسولين 
- خـود پـمـپ انـسولين شامل كنترل، پردازش، پردازش كننده حجم، باتري كه به اندازه يك كف دست است.
- يك مخزن قابل تعويض براي انسولين (كنار پمپ انسولين قرار مي گيرد.)
- ســت انـفــوزيــون (شــامــل لــولــه بــراي تـزريـق انسولين)

مزاياي استفاده از پمپ انسولين
-با استفاده از پمپ انسولين دفعات تزريق از چند بار در روز به هر سه روز يكبار كاهش مي‌يابد.
-با محاسبه ميزان نياز به انسولين مي‌توانيد با فشردن يك كليد، انسولين مورد نياز را به بدنتان وارد كنيد.
-پمپ انسولين به فرد در مورد اينكه چه چيزي بـخـورد يـا چه زماني بخورد قدرت تصميم گيري مي‌دهد.
-با استفاده از پمپ انسولين ميزان دفعات افت قند خون به حداقل مي‌رسد.
-مـهـم‌تـريـن خـاصـيـت پمپ انسولين، توانايي تزريق انسولين با دقت يك ميكرو ليتر است

 

نگهداری و رفع عیب پروب‌های اولتراسوند

 

گاهی در دستگاه‌های اندازه گيری و ثبت سيگنال ، با وجود سالم بودن دستگاه ، نتيجه نمايش داده شده با آنچه كه انتظار داريد متفاوت است. در اين مواقع شايد يكی از مهم‌ترين قسمت‌هايی كه می‌بايست تحت بررسی كاربر قرار گيرد ، پروب است.
پروب ، وظيفه ارسال يک موج اولتراسوند به داخل بدن و دريافت موج بازگشتی را به عهده دارد. گرچه يک پروب به گونه‌ای طراحی شده كه ماندگار و بادوام باشد ، با اين حال افتادن ناگهانی يا فشردن آن می‌تواند سبب صدمه زدن به لنزهای صوتی و نيز كريستال‌های پيزوالكتريک شود. همچنين قطع شدن كابل‌های مبدل يا شكستگی بر روی آن ممكن است ايمنی الكتريكی وسيله را كاهش دهد. اين نوع صدمات معمولا تحت پوشش ضمانت نامه قرار نمی‌گيرند ، بنابراين نحوه استفاده صحيح از پروب و مراقبت از آن در اولويت قرار دارد.

بقيه متن رو در ادامه مطلب ببينيد


ادامه مطلب ...
یک شنبه 4 فروردين 1392برچسب:, :: 12:53 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

کاربرد لیزر در چشم پزشکی

 

ليزر اگزايمر دستگاهي است كه براي اصلاح عيوب انكساري چشم به كار رفته و مرحله اصلي اصلاح بينايي را انجام مي دهد. ليزر اگزايمر اشعه اي را توليد مي كند كه در طيف ماوراء بنفش بوده و طول موج آن كوتاه است . خاصيت اين ليزر به گونه اي است كه تراش ظريف و دقيقي را در سطح قرنيه انجام مي دهد به طوري كه به نسوج و سلول هاي اطراف آسيبي وارد نمي كند . مكانيزم ايجاد برش قرنيه را در اصطلاح علمي Ablation مي گويند.

لیزر اگزایمر

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...
یک شنبه 4 فروردين 1392برچسب:, :: 12:51 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

 

آشنایی با افتالموسكوپ (Ophthalmoscope)

 

افتالموسكوپ، وسيله‌ای است كه برای معاينه چشم استفاده می‌شود. مهم‌ترين مزيت استفاده از آن، تعيين سلامت رتين و محفظه ويتروس است. در هنگام استفاده از اين وسيله، فرد مشاهده كننده می‌تواند با شخص، فاصله‌ای در حدود يک دست داشته باشد و تصوير معكوس شده توسط يک عدسی محدب مشاهده شود. با اين وسيله، معاينه‌‌كننده از طريق سوراخ مردمک می‌تواند سطح شبكيه چشم و اجزای آن را بررسی كند. به عبارت ديگر با آن بيماری‌های سطح خلفی چشم بررسی می شود. افتالموسكوپ همچنين گاهی فاندوسكوپ نيز ناميده می‌شود و شامل: يک سری آينه‌ها، لنزهايی برای بزرگ نمايی، نوری شفاف و صفحات ديسک مانندی جهت تنظيم سطوح مختلف ديد توسط پزشک است. 

Ophthalmoscope

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...

 

تأیید اولین چشم بیونیک توسط سازمان FDA
 

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هفته گذشته چشم بیونیکی متشکل از دو بخش بیرونی و درونی را تأیید کرد. بخش بیرونی یک دوربین ویدیویی کوچک و یک کامپیوتر است که روی عینک آفتابی سوار شده و روی سر قرار می گیرد. بخش درونی هم یک شبکیه مصنوعی است که به صورت ایمپلنت درون چشم قرار داده می شود. آنگاه تصاویر دریافتی دوربین ویدیویی ، توسط کامپیوتر ترجمه شده و به صورت بیسیم برای شبکیه مصنوعی ارسال می گردند.

Argus
II

 

 

* برای مشاهده بقیه متن و ویدیو روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...

 

آشنایی با قلب انسان ، عملکرد آن و بیماری های قلبی

 

قلب چیست و چگونه کار می کند؟
قلب اساساً یک پمپ عضلانی توخالی است که بدون توقف خون را به سراسر بدن پمپ می کند. اگرچه قلب بزرگتر از مشت دست نیست ؛ ولی در طول دوران عمر در حدود 300 میلیون لیتر خون را پمپ می کند. رگ های بزرگ خون که به قلب متصل اند خون را به ریه ها و سراسر بدن می برند و باز می گردانند.
قلب در موجودات مختلف است.
برای مثال قلب ماهی دو حفره ای است ولی قلب انسان چهار حفره دارد که در ادامه به آن بحث خواهیم کرد.

قلب انسان

قلب انسان
قلب انسان همان طوری که قبلا اشاره شد چهار حفره دارد و دارای 2 دهلیز و 2 بطن است. خون در قلب انسان به دو مسیر پمپاژ می شود ؛ مسیر اول که مسیر گردش خون کوتاه است ، در سمت راست قلب خون از سیاهرگ های زیرین و زبرین وارد دهلیز راست می شود و سپس از طریق دریچه سه لختی که دربین دهلیز و بطن راست قرار دارد وارد بطن شده و بر اثر انقباض بطن از طریق سرخرگ ششی (تنه ریوی) به شش ها برده می شود و خون در شش ها به تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن با هوای داخل شش ها می پردازد و سپس خون تصفیه شده دوباره توسط سیاهرگی وارد قلب می شود ولی این بار به قسمت چپ قلب وارد می شود. یعنی ابتدا وارد دهلیز چپ و سپس توسط دریچه میترال وارد بطن چپ می شود و با انقباض بطن خون وارد آئورت (بزرگترین سرخرگ بدن) می شود و در تمام قسمت های بدن خون در رگ ها و مویرگ ها حرکت می کند و در مویرگ ها در میان سلول های بدن جریان می یابد و مواد و اکسیژن و دی اکسید کربن و سایر مواد را با سلول ها مبادله می کند (به وسیله فشار تراوشی و اسمزی).
قلب از سه نوع ماهیچه به نام های ماهیچه آندوکارد ، میوکارد و پریکارد تشکیل شده است که میوکارد ماهیچه قابل انقباض قلب را تشکیل می دهد. آندوکارد لایه پوششی حفره های دهلیز و بطن است و پریکارد پوشش آبشامه قلب را می سازد. علاوه بر ماهیچه های فوق ، نوع دیگری از بافت به نام بافت گرهی در قلب وجود دارد.
بافت گرهی محل اصلی زایش تحرکات و انقباض های قلب است.

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 16:37 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با دستگاه پنتاکم

 

مفاهيم پايه
پنتاكم ‌ابزاری بسيار ارزشمند برای ارزيابی بيماران براي تصحيح بيماری چشم است.

فيزيولوژی
در صورتی كه فرد تصاوير دور يا نزديک يا هر دو را تار ببيند و ليكن با استفاده از عينک يا لنز تماسی اين تصاوير واضح و روشن باشد ، اين فرد دارای عيب انكساری در چشم بوده و نياز به معاينه چشم دارد.

Pentacam

طرز کار
پنتاكم يک دستگاه تشخيصی است كه برای اندازه‌گيری و معاينه سگمان قدامی چشم طراحی شده است. اين دستگاه تصاويری از قسمت قدامی چشم ثبت می‌كند كه شامل قرنيه ، مردمک ، اتاق قدامی و لنز است. اين دستگاه كه بسيار پيشرفته است ، توپوگرافی قرنيه را اندازه‌گيری كرده و قادر به تشخيص قوز قرنيه است. داده‌های آن در عمل جراحی ليزيک استفاده می شود.



کاربرد
از اين دستگاه جهت ارزيابي شكل قرنيه ، آناليز وضعيت لنز (كريستالين لنز كدر شده) ، آناليز زاويه اتاق قدامی ، آناليز عمق اتاق قدامی ، آناليز حجم اتاق قدامی ، آناليز حرارت‌های كورتيكال خلفی و قدامی ، آناليز محل كاتالكت‌ها و ضخامت قرنيه استفاده می‌شود.

 

آشنايی با روش های تشخيصی بيماری های قلبی عروقی

 

پرتونگاری و فلوئوروسكوپی قفسه سينه

پرتونگاری قفسه سينه معمولا برای تعيين اندازه ، شكل و وضعيت قلب درخواست می شود. پرتونگاری قفسه سينه كلسيفيكانسيون های قلبی و پريكاردی را آشكار می سازد و تغييرات فيزيولوژيک در گردش ريوی را نشان می دهد. در تشخيص انفاركتوس ميوكارد كمک نمی كند ولی وجود بعضی از عوارض آن را مثل نارسايی قلب تأييد می كند. وضعيت درست كاتترهای قلبی مثل سيم پيس ميكروكاتترهای شريان وريدی نيز به وسيله پرتونگاری تأييد می شود.

با روش فلوئورسكوپی می توان حركات قلب را روی يک صفحه روشن با استفاده از پرتو ‏‏ X مشاهده كرد. فلوئوروسكوپی ضربان های قلب و اشكال غيرطبيعی قلب را نشان می دهد. در ضمن وسيله مفيدی برای قرار دادن سيم كاتتر پيس ميكرو هدايت كاتتر در كاتتريزاسيون قلب است.

الكتروكارديوگرافی

ثبت گرافيكی فعاليت های الكتريكی قلب است.

الكتروكارديوگرافی 12 ليدی به ويژه در تشخيص ديس ريتمی ها اختلالات هدايتی قلب ، بزرگی حفرات قلبی ، ايسكمی و انفاركتوس ميوكارد ، كاهش و افزايش سطح كلسيم و پتاسيم و تأثير داروهای معين ، مفيد است.

در الكتروكارديوگرافی با 15 ليد ، سه ليد اضافی در اطراف پريكارد بطن را راست قرار می گيرد و در ‏تشخيص زودرس انفاركتوس بطن راست يا ديواره خلفی بطن چپ مؤثر است. در الكتروكارديوگرافی با 18 ليد ، ‏سه ليد اضافی خلفی علاوه بر 15 ليد در تشخيص ايسكمی و صدمه ميوكاردی مفيد است. در هنگام انجام الكتروكارديوگرافی بايد به سن ، جنس ، فشار خون ، قد ، وزن ، علائم و دارو (بخصوص ديژيتال و داروهای ضدآريتمی) توجه نمود.
 

آزمون استرس قلب

بطور طبيعی جدار شريان های كرونر در افزايش نيازهای متابوليک اكسيژنی و تغذيه ای چهاربار گشادتر می شوند. سرخرگ های كرونر مبتلا به آترواسكلروز خيلی كمتر گشاد می شوند و جريان خون ميوكاردی به مخاطره می افتد و موجب ايسكمی می گردد. بنابراين در آنومالی های قلبی عروقی وضعيت بيشتر به زمانی است كه تقاضای اكسيژنی قلب افزايش می یابد مثل استرس. روش های مختلف آزمون استرس قلب شامل: آزمون استرس ورزش ، آزمون استرس دارويی و اخيراً آزمون استرس فكری يا عاطفی است كه روش های غيرتهاجمی در ارزيابی پاسخ سيستم قلبی عروقی به استرس می باشد و در تشخيص موارد زير مفيد است:

1- بيماری شريان كرونر

2- علت درد قفسه سينه

3- بررسی وضعيت كار قلب بعد از آنفاركتوس و جراحی قلب ‏

4- بررسی تأثير داروهای ضد آنژيينی يا ضد آرتيمی

5- شناسايی ديس ريتمی هايی كه ضمن ورزش ظاهر می شود

6- اهداف خاص برای تنظيم برنامه مناسب فيزيكی



موارد منع استفاده از تست ورزش:

تنگی آئورت ، ميوكارديت يا پريكارديت حاد ، پر فشاری شديد خون ، تنگی احتمالی شريان اصلی كرونر چپ ، نارسايی قلب و آنژين ناپايدار ، آنفارکتوس ميوكارد ، ايست قلبی ، نارسای قلب ، ديس ريتمی های شديد.‌

عوارض تست ورزش خطرناک و كشنده است. در هنگام آزمون بايد تجهيزات لازم برای نجات زندگی بيمار وجود داشته باشد.
 

آزمون استرس ورزش

در آزمون استرس می توان از راه رفتن روی نوار متحرک يا پا زدن روی دوچرخه ثابت استفاده كرد. هدف از انجام آزمون ، افزايش سرعت ضربان قلب است به حداكثر "سرعت ضربان قلب" كه شامل 80% تا 90% حداكثر ضربان پيش بينی شده می باشد كه بر اساس جنس و سن بيمار در نظر گرفته می شود. در هنگام آزمون و بعد از آن بيمار كنترل می شود ؛ به دو يا تعداد بيشتری اشتقاق متصل می گردد و ضربان قلب ريتم ، تغييرات ايسكميک فشار خون ، درجه حرارت پوست ، ظاهر فيزيكی ، سختی قابل مشاهده و علايمی شامل درد قفسه سينه ، تنگی نفس ، گيجی ، كرامپ عضلانی پا يا خستگی بايد كنترل گردد. ‏

آزمون زمانی به پايان می رسد كه بيمار به حداكثر سرعت ضربان قلب رسيده باشد يا درد سينه يا خستگی در پاها ظاهر شود ، فشار خون سقوط كند و سرعت ضربان قلب كم شود و يا ديس ريتمی های خطرناک يا تغييرات قطعه ‏ST‏ در ‏ECG‏ يا عوارض ديگر مشاهده شود. اگر در صورت تغييرات ‏ST‏ (پايين يا بالا بودن قطعه ‏ST‏) نتيجه آزمون ‏مثبت گزارش شود ، لازم است آزمون های تكميلی ديگر نظير آنژيوگرافی كرونر انجام شود.



تست استرس دارويی

براي بيمارانی كه معلوليت جسمی دارند يا واجد شرايط تست ورزش نيستند و نمی توانند به حداكثر ضربان قلب با قرار گرفتن روی نوار متحرک يا دوچرخه ثابت برسند ، از دو داروی گشاد كننده عروقی دی پيريدامون (پرازانتين) و آدنوزين به صورت تزريق داخل وريدی استفاده می شود كه تأثير مشابه تست ورزش دارد و دوبوتامين داروی ديگری است كه موجب تحريک سيستم عصبی سمپاتيک و افزايش ضربان قلب ، نيروی انقباضی قلب و فشارخون می گردد.



اكوكارديوگرافی

يک آزمون غيرتهاجمی اولتراسوند است كه برای تعيين اندازه مشكل و حركت ساختمان های قلب بكار می رود. روش به ويژه مفيدی است برای تشخيص و تجمع ماده در پريكارد ، ارزشيابی عملكرد دريچه های مصنوعی قلب ، تعيين اندازه حفرات قلب و ارزشيابی وضعيت حركت ديواره بطن که امواج صوتی با فركانس زياد از خلال ديواره قفسه سينه به داخل قلب فرستاده می شود و علائم بازگشتی را ثبت می كند.
 

اكوی مدی

در اين روش يک ترانس ديوسر ظريف را در مری بيمار فرو برود كه تصاوير واضحی تهيه می شود (به علت اينكه امواج از بافت اثر عبور می كند.) ‏

 

تصويربردار راديونوكلئيد ‏

با استفاده از مواد راديوايزوتوپ جريان خون كرونر ، تعيين ايسكمی و انفاركتوس ميوكارد و بررسی عملكرد بطن چپ انجام می شود. ‏

 

آنژيوگرافی

در اين روش مقداری ماده حاجب را داخل سيستم عروقی تزريق مي كنند تا حدود قلب و عروق خونی مشخص گردد. هنگامی كه حفره ای يا رگ خاصی برای مطالعه انتخاب شود ، آن را آنژيوگرافی انتخابی می نامند. محل های آژيوگرافی عبارتند از: آئورت ، شريان های كرونر ، سمت راست و چپ قلب.

 

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 15:33 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آنژیوگرافی

 

مفاهیم پایه

آنژیوگرافی از دو کلمه " آنژیو " به معنای رگ یا عروق و کلمه " گرافی " به معنای نگاشتن تشکیل شده است.

فیزیولوژی
بیماری های قلب و عروق از شایع ترین بیماری‌های قرن حاضر محسوب شده و نارسایی قلبی بزرگ ترین عامل مرگ و میر در جوامع صنعتی و نیمه صنعتی به حساب می آید. به دلیل اهمیت موضوع، ابزارها و روش های مختلفی برای بررسی نحوه عملکرد قلب در پزشکی نوین ابداع شده که از جمله آن ها می‌توان به رگ نگاری (Angiography) به کمک تصویربرداری اشعه X اشاره کرد. هدف در این روش به دست آوردن انواع مختلف و مکمل اطلاعات ساختاری (Structural) و عملکردی (Functional) از قلب است ؛ به نحوی که به کمک آن‌ها پزشک متخصص نه تنها توانایی تشخیص نوع بیماری قلبی را داشته باشد ، بلکه بتواند بروز نارسایی قلبی احتمالی در آینده را نیز پیش بینی و از آن جلوگیری کند.
این روش در درمان بیماری تصلب شرایین کاربرد بسیار گسترده ای دارد و در مقایسه با عمل جراحی از مزایای متعدد از جمله درد بسیار کم ، کاهش خطر مرگ و میر و اقتصادی بودن برخوردار است.

آنژیوگرافی (Angiography)

 

طرز کار
در آنژیوگرافی یک کاتتر پلاستیکی نازک به داخل یک رگ بزرگ سطحی (نظیر شریان فمورال ‌، شریان براکیال ، ورید جوگولر) وارد می‌شود و به سمت ناحیه هدف هدایت می شود. سپس ماده حاجب ید دار به داخل رگ تزریق می‌شود. (برای بیمارانی که به مواد ید دار حساسیت دارند می توان از گاز دی اکسیدکربن استفاده کرد.)
سپس پرتوهای ایکس از قسمت بالایی دستگاه سی آرم به سمت ناحیه هدف تابانده می شود و گیرنده هایی در قسمت پایین دستگاه سی آرم وجود دارد که این پرتوها را جذب می کنند.
پس از این فرایند ، تصویری واضح و دقیق از رگ و قسمت های مختلف آن بر روی عکس یا فیلم ظاهر می شود. در هنگام عکس‌برداری به علت اینکه بافت عروقی بدن جزء نسج نرم بوده و تراکم کمی دارد ، اشعه به راحتی از همه آن ها عبور کرده و بر روی فیلم نمی توان هیچ تصویری داشت. به همین علت جهت مشخص کردن ساختمان و وضعیت عروق بدن از موادی با عدد اتمی بالا مانند اوروگرافین و آمنیو پاک و غیره استفاده می کنند که این مواد را اصطلاحاً مواد حاجب گویند و در لحظه عکس‌برداری این مواد را به داخل عروق هدایت کرده و همزمان عکس‌برداری انجام می شود.

 

آنژیوگرافی (Angiography)

کاربرد دستگاه
این روش تصویربرداری برای موارد زیر کاربرد دارد:  
تصلب شرائین ، آنوریسم ، صدمات عروقی ‌، بررسی عروق کرونر ، بررسی عروقی که خون رسانی به تومور را به عهده دارند و احیاناً مسدود کردن این عروق به منظور از بین بردن تومور ، بررسی خونریزی های داخلی

تجهیزاتی که بتواند وضعیت قلبی - عروقی بیمار را به صورت تصویر گویا بر روی فیلم یا مانیتور به پزشک معالج گزارش کند ، می تواند در تشخیص و سپس درمان این گونه بیماران نقش بسیار تعیین کننده ایفا کند.
آنژیوگرافی روندی است که دقیق ترین اطلاعات ممکن از عروق را تهیه و قبل از عمل در اختیار پزشک جراح قرار می دهد. بر پایه این اطلاعات ، جراح می تواند برخی از بیماری ها را بدون نیاز به عمل جراحی باز ، درمان کند و در صورت نیاز به عمل جراحی باز ، این اطلاعات جراح را در انجام سریع و دقیق این امر یاری رسانده و بهترین شرایط ایمنی را برای بیمار فراهم می کند.

 

آنژیوگرافی شریان کاروتید داخلی راست از نمای روبرو

آنژیوگرافی شریان کاروتید داخلی راست از نمای روبرو

 

آنژیوگرافی شریان ورتبرال چپ از نمای روبرو

آنژیوگرافی شریان ورتبرال چپ از نمای روبرو

 

مشخصات دستگاه


1- تخت کاتتر با رویه بدون کلاف   Frameless
2- ژنراتور مولد اشعه از نوع ولتاژ ثابت با قدرت 250 میلی آمپر، 150 کیلو وات
3- ستون سقفی نگهدارنده سی آرم با ریل دوبل  
4- سی آرم زاویه صفر درجه (رخ)
5- سی آرم زاویه 90 درجه (نیم‌رخ)
6- لامپ تشدید کننده تصویر بدنه فلزی 9 اینچ 4 فیلد
7- تیوب مولد اشعه X با اندازه کانونی 5/0 و 1/0 (2 ست)
8- سیستم تصویری مدار بسته X-TV با دو مانیتور
9- دوربین سینه   Cine Camera
10- انژکتور اتوماتیک مواد حاجب   
11- فیلم چنجر 
12- VTR
13- یونیت شوک الکتریکی   Defibrillator Unit 
14- دستگاه ظهور و ثبوت اتوماتیک فیلم 25 میلی متری
15- پروژکتور
16- Digital Subtraction Angiography یا DSA
17- تیوب مولد اشعه با اندازه کانونی 4/0 ، 8/0
18- آنالایزر سیستم قلبی
19- مولتی ایمیجر (Multi Imager)

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 14:45 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با دستگاه فلیم فتومتر

 

فليم فتومتري ‌شاخه اي از اسپكتروسكوپي اتمي است كه در آن نمونه‌هاي مورد بررسي در اسپكترومتر به شكل اتم هستند و دو شاخه ديگر از اسپكتروسكوپي اتمي، اسپكترومتري جذبي AAS يا (Atomic Absorption Spectro metry) و ICP-AES  coupled plasma-atomic emission spectrometry  (يك تكنيك جديد و گران كه زياد استفاده نمي شود) هستند. در تمام اين موارد، اتم هاي مورد بررسي با استفاده از نور تحريك مي شوند. تكنيك هاي جذب، ميزان جذب نور ناشي از انتقال الكترون‌ها به سطح انرژي بالاتر را اندازه مي گيرند و تكنيك هاي تابشي شدت نوري را كه با برگشتن الكترون به سطوح انرژي پايين تر تشعشع مي شود اندازه مي‌گيرند.

فلیم فتومتر

فـلـيــم فـتــومـتــري بـراي تعييـن كمـي و كيفـي چندين نوع كاتيون، به ويژه فلزاتي كه به آساني تحريك شده و با دماي شعله نسبتا كم به سطوح انـرژي بـالاتـر مـي رونـد (مـانـنـد سديم، پتاسيم، كلسيم، Rb، Cs، Cu و Ba) مناسب است.
در اين تكنيك از يك شعله استفاده مي شود كه محلول را بخار  و نيز فلز را تصفيه مي كند و سپس باعث انتقال الكترون ظرفيت به يك سطح انرژي بـالاتـر مـي شـود. با برگشت الكترون به حالت اولـيـه (گـرانـد اسـتـيـت) نـوري با يك طول موج مـشـخـص بـراي هـر فـلـز تـولـيـد مـي شـود. فـليم فتومترها از فيلترهاي نوري براي مانيتور كردن و جـسـتـجـوي نـور بـا طـول مـوج خـاص اسـتـفاده مـي‌كـنـند. به اين وسيله مي توان با بررسي اين طول موج ها و مقايسه آن ها با طول موج هاي مـربـوط بـه فـلـزات شـنـاخـتـه شـده، نـوع فـلـزات موجود در نمونه مورد بررسي را تعيين كرد.  
شدت نور تابيده شده را مي توان توسط معادله  Scheibe-Lomakin توصيف كرد:

C غلظت المان، k ثابت تناسب و n ~ 1 (در قسمت خطي منحني كاليبراسيون)  
بنابراين شدت نور تابيده شده مستقيما متناسب با غلظت نمونه است. 
فليم فتومترها وسايل نسبتا ساده اي هستند. نيازي به منبع نور نيست چرا كه در حقيقت همان چيزي است كه اندازه گيري مي شود. انرژي مورد نياز براي برانگيخته كردن توسط دماي شعله تامين مي شود (حدود 2000 تا 3000 درجه سانتيگراد) كه با سوزاندن استيلن يا گازهاي طبيعي در حضور هوا يا اكسيژن تامين مي شود. با استفاده از گرماي شعله و تاثير كاهش گاز (سوخت)، مولكول  ها و يون هاي نمونه مورد بررسي به اتم تجزيه مي شوند به عنوان مثال:

اتم‌ها در حالت گاز توليد يك خط در طيف مي كنند (و نه يك طيف پهن، چرا كه هيچ اتصال كووالانتي وجود ندارد بنابراين هيچ زيرسطح نوساني (vibrational sub-levels) وجود ندارد كه باعث پهن شدن پهناي باند شود.)
حساس‌ترين قسمت هاي دستگاه هواكش (aspirator) و قسمت گرم كن (burner) هستند. گازها نقش مهمي در هواكشي دارند. هوا نمونه را طبق قانون برنولي مي مكد و آن را به هواكش مي دهد در اينجا قطره هاي بزرگتر متراكم شده و مي توانند حذف شوند. منوكروماتور طول موج مناسب از نور موج تابيده شده را انتخاب مي كند . مي توان از فيلترهاي نوري معمولي استفاده كرد. نور تابيده شده به دتكتور مي رسد كه در حقيقت يك ضرب كننده نوري (PMT) است كه يك سيگنال الكتريكي متناسب با شدت نور تابيده شده توليد مي كند. اساس اندازه گيري با استفاده‌  از فليم فتومتر، مقايسه شدت تابش ناشي از محلول هاي ناشناخته با محلول هاي استاندارد يا با يك استاندارد داخلي امكان تحليل كمي فلزات موجود در محلول مورد بررسي را فراهم مي كند.  
دستگاه توسط يك سري از محلول هاي استاندارد كه بازه  غلظت هاي مورد گيري را پوشش مي دهند كاليبره مي شود. در شروع كار بايد مدت زمان كافي براي گرم شدن دستگاه درنظر گرفت. براي به دست آوردن نتايج خوب بايد حتما از ظروف شيشه‌اي تميز استفاده كرد.  
فليم فتومتري مزاياي زيادي دارد. ساده و نسبتا ارزان است و توان عملياتي بالايي دارد و مي تواند براي آناليز در محيط هاي بيولوژيك، كلنيكي و تحقيقاتي استفاده شود. اما از طرف ديگر دماي كم باعث حساس شدن اين روش به تداخل و پايداري شعله و نيز شرايط هواكشي مي شود. متغيرهاي آزمايشگاهي مختلف روي شدت نور تابيده شده از شعله تاثير دارند از جمله فلوي سوخت و اكسيژن و ميزان خلوص آن ها، ويسكوزيته محلول، پيوستگي نمونه ها  بنابراين كاليبراسيون دقيق و مداوم براي به دست آوردن نتايج خوب لازم است و مهم است كه تشعشع به دست آمده از محلول هاي ناشناخته و استاندارد را تحت شرايط تا حد امكان مشابه اندازه گيري كرد.

منبع: ماهنامه مهندسی پزشکی

 

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 13:40 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با تجهیزات دندانپزشکی

 

بطور کلی تجهیزات دندانپزشكی به اجزای زیر تقسیم می شوند:

۱) یونیت و صندلی

۲) کمپرسور

۳) آمالگاماتور

۴) كاویترون (دستگاه جرم گیری دندان)

۵) لایت كیور (نور سرد)

۶) اینسترومنت ها (شامل: توربین - ایرموتور - میكرو موتور -  پوآر - آب و هوا - هندپیس - آنگل - ایر اسكلر)

۷) استریلیزاتور

۸) رادیولوژی (تك دندان)

۹) ساكشن ها

۱۰) موتور آویز

۱۱) تابوره

و ...

یونیت

هر یونیت از چهار قسمت تشكیل شده است:

۱) صندلی
۲) جعبه باكس
۳) چراغ روشن
۴) كراشوار (لیوان پركن- دستشویی و ساكشن)

یونیت دندانپزشکی

صندلی: از نظر ساختار و فیزیک تولید صندلی ها در سه تایپ Z - X - U یا I تقسیم بندی می شوند.
بیشتر كارخانجات به دلیل آسان بودن تولید از روش اول استفاده می كنند. بعضی از كارخانجات نیز به این دلیل كه قدرت و استحكام صندلی در نوع دوم بیشتر است از این فیزیک برای تولید استفاده می كنند.

هر صندلی دارای دو موتور می باشد. یك موتور برای قسمت نشیمن گاه و بالا و پائین كردن و موتور دیگر جهت جابجایی پشتی مورد استفاده قرار می گیرد. برای راحتی كار دندانپزشک علاوه بر قابلیت انتخاب position های مختلف، دو mode در صندلی ها به نام های Zero position  و Over position  پیش بینی می شود.
Zero position حالتی است كه صندلی به پائین ترین حالت خود رسیده و پشتی نیز به حالت 90 درجه برمی گردد و Over position  نیز حالتی است كه صندلی به بالاترین ارتفاع و پشتی نیز به حالت خوابیده یا 180 درجه نسبت به نشیمن گاه می رسد.

كاویترون (دستگاه جرم گیری دندان)

از این دستگاه برای از بین بردن پلاك ها و لكه های ناشی از فعالیت باكتری ها تشكیل شده بر روی دندان توسط اولتراسونیك استفاده می شود.
خونریزی كمتر، قدرت تاثیر بالا، و تقریبا آسیب رسانی پائین به دندان را می توان از فاكتورهای برتر استفاده از این دستگاه در مقایسه با دیگر روش های جرمگیری نام برد. بنابراین Ultrasonic Scaler را می توان یكی از روش های مفید در جهت پیشگیری و درمان بیماری های دندان دانست.

کاویترون (دستگاه جرم گیری دندان)

کلیه دستگاههای جرم گیری از قسمتهای زیر تشکیل شده :
1- جعبه اصلی که داخل آن مدار الکترونیکی قرار دارد و در جلوی آن كلیدهای کنترل جریان آب و هوا و نیز خاموش و روشن قرار دارد.
2- هندپیس که از طریق کابل به دستگاه اتصال دارد.
3- پدال که دارای کابل بلندی است و انتهای آن با یک فیش و یا بطور مستقیم به دستگاه متصل می شود.
4- سیم دوشاخه برای اتصال به برق 220 ولت شهری
5- شیلنگ آب که مستقیماً یا بوسیله فیش به دستگاه متصل می شود.
هندپیس از یک محفظه مناسب برای نصب قلم ساخته شده است و آب از طریق یک کابل نازک به نوک قلم می رود و تمام محفظه هندپیس را پر می کند. باید توجه داشت که به علت گرم شدن قلم، هیچ گاه بدون آب از دستگاه استفاده نمی شود.

لایت كیور:

برای استریل نمودن قلم هیچ گاه نباید نوک قلم را مستقیماً برابر حرارت خشک قرارداد. برای این کار باید از اتوکلاو یا مواد استریل کننده استفاده شود.

لایت کیور (نور سرد)

اجزاء داخلی دستگاه لایت کیور : 
  1- برد الکترونیکی کنترل جریان نور 
  2- ترانس تبدیل ولتاژ
  3- لامپ هالوژنیک
  4- کابل یا شیلنگ هدایت نور
  5- هندپیس
  6- رفکلتور
  7- کلیدهای خاموش و روشن دستگاه
  8- سوئیچ های سیگنال
 

کار این دستگاه برای پلیمریزاسیون است و این امر به خاطر لامپ کوارتز 75 وات پرقدرتی است که درون محفظه رفلکتور (منعکس کننده نور) می باشد. کلیدها با دقت بالا، زمان انفجار یا تخلیه انرژی را کنترل می کنند و رفلکتور دسته های انرژی را از مسیر هدایت نور عبور می دهد. سیبک هایی وجود دارند که می توان با زمانهای 20 تا 40 ثانیه انفجار دائم (تخلیه انرژی بصورت دائم) را انتخاب کرد. روی دسته سوئیچ هایی وجود دارد که تنظیمات زمان انفجار را انجام می دهند و توسط این سوئیچ ها امکان توقف پلیمریزاسیون در هر زمان ممکن می باشد.
هندپیس توسط یک لایه با قدرت حرارتی بالا محافظت می شود و در استفاده های طولانی مدت، توسط یک فن پرقدرت بطور اتوماتیک خنک می شود. مسیر هدایت نور تا 360 درجه قابل تنظیم است و این عمل باعث می شود که بتوانیم استفاده دقیق نور را عملی سازیم. کلیه مسیرهای نور را میتوان بوسیله اتوکلاو و یا استریلیزاسیون خنک استریل کرد. 
در هنگام كار با این وسیله عینک رنگی برای محافظت چشم در برابر  پلیمریزاسیون کامپورزیت لازم است.

LED Curing Light

Colto Lux II دارای هندپیس 220 گرمی می باشد که حاوی مسیر هدایت نور شیشه ای استاندارد می باشد. این شیشه ها درون محفظه با زاویه های 45 درجه طوری تعبیه شده اند که نور را از لامپ گرفته و بوسیله انعکاس آن را به سر محفظه هدایت می کنند. البته در این نوع خاص از دستگاه لامپ هالوژن درون هد طوری جایگزین شده که نیازی به مسیر هدایت شیشه ای نور ندارد و مسیر دوم، مسیر هدایت فلزی نور برای مصارف عمومی می باشد. این سیستم های فلزی طوری قرار گرفته اند که می توان در موارد خاص نیز استفاده کرد. بطور مثال برای پلیمریزاسیون قسمت های فاشیال، لینگوال، پالاتال، اکلوزال یا پروگزیمال پرکردگی ها.
این دستگاه برای کارهای تخصصی مورد استفاده قرار می گیرد و مسیرهای هدایت نور ویژه بصورت اطلاعات دستوری زیر کاربرد دارد:
  1- شماره 1981 و 1980 با قطر 8mm میلی متر نوع استاندارد 
  2- شماره 1982 با قطر 13mm میلی متر برای قسمت فاشیال 
  3- شماره 1983 با قطر 5mm میلی متر برای قسمت لینگوال با پالاتلل
  4- شماره 1984 با قطر 8mm میلی متر برای قسمت اکلوزال
  5- شماره 1985 با قطر 5mm میلی متر برای پروکزیمال
  6- شماره 1986 با قطر 5mm میلی متر نوع
  7- شماره 1988 با قطر 8mm میلی متر نوع یونیورسال
  8- شماره 1988 عینک حفاظت رنگی

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 13:2 :: نويسنده : مجيد مظفري

 HPLC در نقش آمينواسيد آنالايزر

 

آنالايزرهاي آمينواسيد ، آمينواسيدهاي اوليه و ثانويه در مايعات فيزيولوژيكي مانند پلاسما و ادرار را تشخيص داده و كمي مي‌كنند. اين اطلاعات در تشخيص و مانيتور كردن درمان خطاهاي متابوليسم مادرزادي و اختلالات ديگر استفاده مي‌شوند. اين اختلالات معمولا خطاهاي توليدشده به صورت ژنتيكي در متابوليسم پروتئين هستند و در صورتي كه زود تشخيص داده نشده و درمان نشوند ، مي‌توانند عوارض بسيار جدي ايجاد كنند. شايع‌ترين اختلال ، فنيل‌كتونور (Phenylketonuria-PKU) است كه در آن كمبود آنزيم  موجب افزايش غلظت فنيل آلانين مي‌شود. Aminoaciduria ‌هاي ديگر (يعني وجود آمينواسيد بالاتر از سطح طبيعي در ادرار) شامل tyrosinemia , alkaptonuria , homocystinuria و branched-chain ketoaciduria مي‌شوند. تغيير در سطح آمينواسيد همچنين ممكن است در اثر فقر غذائي ، جراحت ، عفونت ، مشكل در كليه يا كبد و سرطان ايجاد شود. 
آنالايزرهاي آمينواسيد مي‌توانند آمينواسيدهاي فعال از نظر نوروشيميائي آسپارتات ، گلوتامات و اسيد (aminobutyric) در مايع مغزي نخاعي (CSF) را تشخيص دهند و مي‌توان از اين اطلاعات براي دسترسي به وضعيت تغذيه بيماران قبل از جراحي و نيز پيگيري روند پيشروي درمان آن‌ها استفاده كرد.

آنالایزر آمینواسید

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 13:1 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با رفراكتومتر

 

مفاهيم پايه
رفــراكــتـــومــتـــر (Refractometer) از دو كــلــمــــه (Refract(o بــه مـعـنــی شـكـسـتــن و Meter بـه معنـی سنجش تشكيل شده است و در كل به معنی شكست سنج است.

فيزيولوژی
تعيين ميزان چربی ، قند خون ، پی بردن به ميزان اوره و پروتئين خون ، ميزان نمک موجود در آن و غلظت مايعات در بيماران از جمله مواردی است كه نـيـاز به سنجش دقيق دارد. به منظور اندازه گيری مـوارد ذكـر شـده مـی تـوان از دسـتـگـاه رفـراكتومتر استفاده كرد.

رفراكتومتر

طرز کار
كاركرد و خواندن رفراكتومتر بسيار آسان است و نيازی به تجربه و مطالعه فراوان ندارد. يک يا دو قـطـره از مايع حاوی ماده حل شده در آن را روی صفحه شيشه ای حساس دستگاه ريخته ، درپوش مـحـافـظ را بـسـتـه و صفحه شيشه ای را مقابل نور مستقيم آفتاب يا نور مصنوعی قرار داده و پس از خـوانـدن از روی عـدد بـريـكس نشان داده شده به جدول بريكس (Brix) مراجعه تا ميزان درصد وجود آن مـاده در مايع مشخص شود. استفاده از جدول تـصـحيح حرارتی نيز كمک مؤثری است كه با آن می‌توان دقت آزمايش را بالا برد. 

موارد کاربرد
رفراكتومتر وسيله ای آزمايشگاهی است برای تعيين ميزان ناخالصی ماده يا مواد حل شده در آب كه با روش عبور تابش نور از لايه ای از آن مايع كه ماده مـــورد نـظـــر در آن حـــل شـــده و عـبـــور انـكـســاری (شكسـت) از منشور شيشه ای به كار می رود. در علوم آزمايشگاهی امروز با استفاده از رفراكتومتر علاوه بر قند می توان چربی ، شوری ، PH آب و حتی ارزش غذايی را به دست آورد. هم‌چنين ميزان اوره و پروتئين خون ، ميزان نمک موجود در آن و غلظت مـايعـات را نيـز مـی تـوان بـا استفـاده از رفـراكتـومتر اندازه‌گيری كرد.

اجزا و قسمت‌های دستگاه
1- دو منشور: يک منشور انتشار دهنده Diffusing  Prism و ديگری شكست دهنده Refracting Prism است.
2- دو لنـز: يكـی لنز تصوير و ديگری لنز n (ضريب شكست) است.
3- ترمومتر: جهت تنظيم و گزارش دما 
4- پيچ: برای تنظيم تصوير

انواع رفراكتومتر
امـروزه ايـن دسـتـگـاه در چـهـار نـوع رفـراكـتومتر دسـتـی آنـالـوگ ، رفـراكـتـومـتـر رومـيزی ، رفراكتومتر دستی ديجيتال و رفراكتومتر آنلاين موجود است.

 

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:35 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با استتوسكوپ (گوشی پزشكی)

 

مفاهيم پايه
استتوسكوپ (Stethoscope) از دو كلمه (Steth(o به معني سينه و Scope به معني نمايش يا نشان دادن است و در كل به معني وسيله اي براي سمع است.  

فيزيولوژی
در يك فرد عادي گوش دادن به قلب در 4 نقطه (مربوط به هر كدام از دريچه‌هاي قلب) امكان پذير است. صداي طبيعي قلب فقط شامل يك صداي اول  (1)S مانند پوم و يك صداي دوم (2)S مانند تاك اسـت. در حالت طبيعي صداي اضافه‌اي نبايد در قلب شنيده شود و بين صداي اول و دوم نيز بايد سكوت برقرار باشد. كه اين صداها ناشي از بسته شـدن طبيعـي دريچـه‌هـاي قلـب هستنـد. هـر گـونـه صداهايي در وسط اين دو صدا يا تغيير در شدت اين صداها و غيره هر كدام نشانه‌اي از بيماري خاصي است.
صـداهـاي غـيـر طـبـيـعـي قـلب شامل سوفل‌ها و صداهاي  3S,4S هستند. سوفل‌ها ارتعاشات قابل سـمـعـي هستند كه هنگام عبور جريان غير طبيعي خـون از يـك دريـچه طبيعي قلب يا جريان طبيعي خون از يك دريچه غير طبيعي و در نتيجه اغتشاش جـريـان بـه وجـود مـي‌آيـنـد. اين صداها با توجه به شدت ، فركانس ، كيفيت ، مدت و موقعيت زماني آن‌ها نسبت به انبساط و انقباض قلب (سيستول و دياستول) تعريف مي‌شوند و نشانه بيماري خاص هستند. 

Stethoscope

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:21 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با دستگاه آمالگاماتور

 

مفاهيم پايه
آمــالـگــامــاتـور (Amalgamator) از دو كــلــمــــه Amalgam به معنی آلياژی از دو يا چند فلز كه جيوه يكی از آن‌ها است و ator به معنی عامل تشكيل شده است و در كل به منظور تركيب مواد قالب گيری دندان استفاده مي‌شود.

فيزيولوژی
زمانی كه بيمار درد دندان نداشته يا اتاق عصب آن پس از برداشت پوسيدگی به طور قطعی باز نشده باشد ، دندانپزشک به منظور دادن يک شانس برای حفظ حيات دندان و جلوگيری از كارهای پر رفت و آمد و بالطبع پر هزينه عصب كشی برای بيمار ، اقدام به ترميم و پر كردن مشروط دندان‌ می‌كند.

آمالگاماتور

طرز کار
آمالگام به صورت پودر است و جهت تبديل آن به خميـر ، مقـداری جيـوه بـا آن مخلـوط مـی‌كننـد. در داخـل دسـتـگـاه مـخـزن‌هـای مـجزايی برای ريختن آمالگام و جيوه وجود دارند. ابتدا آمالگام و جيوه را داخل مخزن‌هايشان می‌ريزند و با استفاده از اهرم يا كنترل كننده درصد تركيب آن‌ها با هم را مشخص می‌كنند. سپس اين مواد به مقدار تعيين شده وارد همـزن مـی‌شـونـد و در نهـايـت مخلـوط حـاصـل به خـــروجـــی دسـتـگـــاه رفـتـــه و مـــورد اسـتـفــاده قــرار می‌گيرند.

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:16 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

نگهداری و كار با ونتيلاتور 
 

در ونتيلاتورهاي امروزي از تهويه فشار مثبت استفاده مي‌شود كه در آن گاز با فشار به داخل ريه‌ها فـرستـاده مـي‌شـود و بـديـن تـرتيب عمل دم انجام مــي‌گـيــرد ولــي سـيكـل بـازدم غيـرفعـال اسـت. راه ارتباطي بيمار و دستگاه به يك لوله محدود مي‌شود و از نظر انواع تنفس دهي بسيار انعطاف پذير است.
مـعـمـولا لـولـه‌هاي هوا و اتصالات دچار ايراد مـي‌شـونـد. لـولـه‌هـاي آسـيـب ديده و پوسيده بايد سريعاً تعويض شود. مرطوب ساز و نبيولايزرها احـتمال مسدود شدگي دارند ؛ تميز كردن مداوم آن‌ها توصيه مي‌شود. در صورتي كه مايع (خون ، ادرار ، سالين ، بتادين ، آب و ...) وارد دستگاه شود ، لازم است دستگاه سريعاً باز و قسمت‌هاي آسيب ديده (سوييچ ها ، رله ها ، موتورها يا فيلترهاي هوا) تـعـويـض شـود. كنترل كردن ماهانه جريان نشت الكتريكي و كاليبراسيون هر 6 ماه يك بار الزامي است. فيلترهاي هوايي لوله بيمار بايد مرتباً تميز يا تعويض شود. لامپ ها ، سوييچ ها ، وسايل فعال كننده ، موتورها و هيترها وسايل الكتريكي هستند كـه بـه صورت متناوب نياز به بررسي و تعويض دارند. ونـتـيـلاتـور بـايـد در مـكـاني قرار گيرد كه از ابـــزارهـــاي فــرسـتـنــده (فــركــانــس‌هــاي راديــويــي پراكنده) فاصله مناسبي داشته باشد. همچنين در محيطي كه MRI موجود است نبايد قرار گيرد.

ونتیلاتور

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.

 



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:13 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

طرز کار با مانیتورهای پزشکی

 

مانیتور

مشخصات ظاهری:
نمای جلو و کنار دستگاه شامل کانکتورهای کنار دستگاه، کلیدهای کنترل کننده عملیاتی ، صفحه نمایش ، نشانگرها ، نمای پشت دستگاه می باشد.

کانکتور های کنار دستگاه:
تمامی کانکتورهانسبت به استفاده همزمان با Defibrillator محافظت شده اند.

کلید های کنترل کننده عملیاتی:


ALARM SILENCE:
با فشردن این کلید می توان صدای آلارم را به طور موقت به مدت 2 دقیقه قطع کرد.
FREEZE:
از این کلید جهت ثابت کردن سیگنال های روی صفحه استفاده می گردد. با فشار مجدد آن ، ترسیم سیگنال ها ادامه خواهد یافت. 
HOME MENU: 
با این کلید می توان همواره به منو یا صفحه قبل بازگشت. 
POWER:
از این کلید جهت روشن یا خاموش کردن سیستم استفاده می گردد. 
@:
با این کلید می توان روشنایی تصویر را کم و زیاد نمود.

علاوه بر این کلیدها ، 5 کلید فشاری در قسمت پایین صفحه نمایش برای استفاده از امکانات و عملکردهای سیستم قرار دارند.

صفحه نمایش:
در این صفحه ، شکل موج ها ، حالت ها و مقادیر انتخاب شده ، پیغام های خطا ، مقادیر تنظیم محدوده های آلارم دستگاه ، تاریخ ، ساعت و صفحه TREND و صفحه SET UP قابل رؤیت می باشد.

مانیتور پزشکی

 

* برای مشاهده بقیه متن روی ادامه مطلب کلیک کنید.



ادامه مطلب ...
شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:11 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

آشنایی با دستگاه سونیکید

 

مفاهيم پايه
سونيكيد (Sonicaid) آشكار ساز ضربان قلب جنين می باشد.

فيزيولوژی
صدای قلب جنين از هفته چهاردهم بارداری در خانم‌های لاغر و در هفته بيستم در تمامی خانم‌های باردار قابل سمع است. در صورت شنيده نشدن اين صدا احتمال مرگ جنين مطرح است ؛ لذا در اين موارد جهت بررسی سلامت جنين ، پزشک از دستگاه سونيكيد استفاده می‌كند.

سونیکید (Sonicaid)

چگونه كار می كند؟
ابتدا پروب را با در نظر گرفتن جهت سوكت آن به دستگاه وصل كنيد و در ادامه به منظور روشن كردن دستگاه ، پيچ ولوم را به سمت راست بپيچانيد. برای كم يا زياد كردن صدای دستگاه ، پيچ ولوم را به سمت چپ يا راست بپيچانيد ؛ در نظر داشته باشيد كه به جز موارد ضروری صدا را در حالت حداكثر قرار ندهيد. برای دريافت صدای قلب جنين به طور واضح بايد از ژل اولتراسوند استفاده كرد. نشان‌دهنده قرمز نمايانگر اتصال دستگاه به برق شهر ، سبز نشانه روشن بودن دستگاه و زرد برای اعلام ضعيف بودن باطری (در حالت كار با باطری) است.

در چه مواردی به كار می رود؟
اين دستگاه جهت تشخيص صدای قلب جنين و محاسبه تعداد ضربان قلب آن با استفاده از روش ماوراء صوت داپلر مورد استفاده قرار می‌گيرد.

مشخصات عمومی دستگاه 
دستگـاه بـر مبنـای تئـوری داپلـر بـا سيستـم فـراصـوت و از طـريق پروب تبديل‌كننده پيزوالكتريک ، صدای قلب جنين را منعكس كرده و از طريق بلندگو يا گوشی شنيده می‌شود.
دستگاه قابل حمل بوده و جهت استفاده در مطب يا بخش زايمان مناسب است.
طرز كار دستگاه بسيار آسان و ساده بوده و با برق شهر و باطری كار می‌كند.
با استفاده از منبع تغذيه خارجی (به جای منبع تغذيه داخلی در مدل‌های قبل) و پوشش پلاستيكی بر روی بدنه دستگاه و پروب ، دستگاه از نظر اتصال الكتريكی از ايمنی بالايی برخوردار است.
خطری از نظر اشعه ، امواج الكتريكی و يا الكترو مغناطيسی ندارد.
استفاده از پروب با تكنولوژی جديد ، امكان پوشش سطحی وسيع تر و يافتن آسان‌تر جنين را فراهم آورده است.
جهت بهينه شدن صدای قلب جنين از تكنولوژی كاهش نويز استفاده شده است.

مشخصات فنی دستگاه
منبع تغذيه از نوع External Power Switching با ولتاژ  15 ولت  و جريان دهی 2 آمپر است.
توان مصرفی دستگاه 12 ولت آمپر است.
باطری دستگاه از نوع Sealed Lead Acid Battery با ولتاژ 12 ولت و جريان دهی 1/2 آمپر است كه از بهترين انواع باطری‌ها برای تجهيزات پزشكی بوده و طی 10 ساعت شارژ كامل می‌شود.
فركانس كريستال های پيزوالكتريک دستگاه مطابق فركانس استاندارد بين المللی MHZ 2/2 و توان خروجی فرستنده 4/5 mw/cm2 است. قطر پروب دستگاه mm 26 است.
توان خروجی بر روی بلندگو  2/2 وات است.

 

 

آشنایی با دستگاه دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED)

 

دستگاه های که بنام الکتروشوک در بازار موجود می باشند ، اکثراً سه قابلیت دارند:

اعمال الكتروشوک:

1. دفيبريلاتور
2. مانيتورينگ قلبی
3. پيس ميكر اكسترنال 

دفیبریلاتور

دفیبریلاتور همانطور که از اسمش مشخص است ، دستگاهی است که برای برطرف کردن یا درمان فیبریلاسیون بکار می رود.

Automated External Defibrillation AED
وارد آوردن يک شوک الكتريكی كه باعث رپولاريزاسيون همزمان كليه سلول های ميوكارد و در نتيجه به انقباض هماهنگ آنها منجر شود ، دفيبريلاسيون الكتريكی ناميده می شود. دستگاهی كه توانايی وارد آوردن چنين انرژی الكتريكی را برای انجام منظور فوق دارد ، دفيبريلاتور (Defibrillator) ناميده می شود.

فیبریلاسیون چیست؟

فیبریلاسیون تبدیل یک ریتم منظم قلبی به یک لرزش غیر مؤثر که با توجه به محل ایجاد آن در دهلیز یا بطن نامگذاری می شود.


فيبريلاسيون بطنی يكی از اين ريتم های مختل شده است كه در اثر انقباض فردی ، تصادفی و غير همزمان سلول های عضلانی بطن ها ايجاد می گردد. در فيبريلاسيون بطنی به علت عدم توانايی انقباض مؤثر عضلات بطن ها ، جريان خون متوقف می شود و بلافاصله مرگ بالينی فرا می رسد كه در صورت عدم درمان در مدت 4 الی 6 دقيقه ، مرگ بيولوژيک را به دنبال خواهد داشت ؛ مگر اينكه اين وضعيت سريعاً خاتمه داده شده و انقباض مؤثر عضلات قلب باز گردانده شود.

برای درمان با توجه به اینکه فیبریلاسیون بطنی یک هرج و مرج الکتریکی ایجاد شده توسط کانون های نابجای الکتریکی در قلب می باشد ، باید یک انرژی الکتریکی با ژول مشخص را در جهت محور الکتریکی قلب در کسر کوچکی از ثانیه از قلب عبور داده تا کانون های نابجا سرکوب شده و کانون های اصلی قلب بتوانند دوباره فرماندهی قلب را بدست بیاورند.

انواع دفیبریلاتور

1. مونوفازیک
2. بای فازیک

در دستگاه ‌های منوفازیک ، جریان الکتریسته بین الکترودها فقط در یک مسیر جریان می‌یابد ؛ در حالی که در دستگاه های بای‌فازیک جریان الکتریکی ابتدا در یک مسیر جریان می‌یابد ، سپس به سمت دیگر برمی‌گردد و در حقیقت جریان الکتریسته به صورت دو طرفه در طی دو فاز بین پدال ها به جریان در می‌آید.

امواج بای فازیک Biphasic

- با موج الکتریکی شاخه ای (Biphasic Truncated Exponentional)

- با موج الکتریکی مستقیم (Rectilinear)

مزایای دستگاه های بای فازیک

- در دستگاه های بای فازیک نسل دوم (خطی) شکل موج تغییر نمی کند.

- تحت تأثیر مقاومت قفسه سینه قرار نمی گیرد.

- با انتخاب انرژی کمتر در نتیجه آسیب کمتر به سلول های میوکارد ، تأثیر بیشتری ایجاد می نماید.

 

دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) چیست؟

دفیبربلاتور خارجی خودکار (AED) ، وسیله ای قابل حمل و سبک است که یک شوک الکتریکی را از خلال قفسه سینه به قلب وارد می کند.

Automated External Defibrillation AED
اهمیت AED در چیست؟

AED سبب می شود که در حالات اورژانس پزشکی که نیاز به دفیبریلاسیون وجود دارد ، افراد بسیاری بتوانند کار مفیدی انجام بدهند. از آنجا که AED قابل حمل می باشد و بوسیله افراد غیر پزشک هم قابل استفاده است ، می تواند به عنوان جزئی از برنامه های پاسخ اضطراری که شامل تماس با 115 و CPR (احیای قلبی و ریوی) فوری می باشد ، بکار رود. هر سه این فعالیت ها به هنگام ایست قلبی در افزایش احتمال بقا مؤثر می باشند.

AED چگونه کار می کند؟

یک کامپیوتر داخل کمربند ، ریتم قلبی قربانی را از طریق الکترودهای چسبنده تشخیص می دهد. کامپیوتر بررسی می کند که آیا نیاز به دفیبریلاسیون (شوک دادن) وجود دارد یا خیر. در صورت نیاز یک صدای ضبط شده به فرد احیا کننده می گوید که دکمه شوک روی AED را فشار دهد. این شوک به شکل آنی فعالیت قلب را متوقف کرده و به قلب فرصت از سرگیری ضربان مؤثر مجدد را می دهد. ملاحظاتی جهت استفاده در این روند وجود دارد.

شوک دستگاه AED فقط در دو حالت کاربرد دارد: در فیبریلاسیون بطنی و یک حالت دیگر تهدید کننده زندگی تحت عنوان افزایش ضربان بطنی قلب بدون نبض.

چه کسی می تواند از AED استفاده کند؟

پرسنل غیرپزشکی مانند پلیس ، پرسنل خدمات آتش نشانی ، میهمانداران هواپیما ، نگهبان ها و سایر افراد ناجی که به شکل مناسبی جهت کار با AED آموزش دیده اند.

AED باید کجا قرار داده شود؟

تمامی وسایل نقلیه امدادی شامل آمبولانس ها ، ماشین های نیروهای انتظامی و بسیاری از ماشین های آتش نشانی می بایست دارای AED باشند. همچنین AED ها باید در مناطق عمومی مانند ورزشگاه ها ، فرودگاه ها ، مجتمع های اداری ، مطب پزشک و هرگونه بخش خصوصی و یا عمومی که تعداد زیادی از افراد در آنها گرد هم می آیند یا افراد در معرض خطر در آنها زندگی می کنند ، وجود داشته باشند.

Automated External Defibrillation AED
استراتژی های دفیبریلاسیون کودکان

هیچ گونه مدرکی در حمایت و یا عدم حمایت از بکارگیری AED در کودکان زیر یکسال وجود ندارد. در کودکان بالای 8 سال هم از AED استاندارد استفاده می شود.

دستگاه AED را می توان در کودکان بین 8-1 سال و با بکارگیری تضعیف کننده های خروجی انرژی استفاده کرد. حتی در صورت عدم وجود اين تضعيف كننده ها ، استفاده از دستگاه AED استاندارد در اين گروه سنی توصيه می شود.

 

 

آشنایی با دستگاه دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED)

 

دستگاه های که بنام الکتروشوک در بازار موجود می باشند ، اکثراً سه قابلیت دارند:

اعمال الكتروشوک:

1. دفيبريلاتور
2. مانيتورينگ قلبی
3. پيس ميكر اكسترنال 

دفیبریلاتور

دفیبریلاتور همانطور که از اسمش مشخص است ، دستگاهی است که برای برطرف کردن یا درمان فیبریلاسیون بکار می رود.

Automated External Defibrillation AED
وارد آوردن يک شوک الكتريكی كه باعث رپولاريزاسيون همزمان كليه سلول های ميوكارد و در نتيجه به انقباض هماهنگ آنها منجر شود ، دفيبريلاسيون الكتريكی ناميده می شود. دستگاهی كه توانايی وارد آوردن چنين انرژی الكتريكی را برای انجام منظور فوق دارد ، دفيبريلاتور (Defibrillator) ناميده می شود.

فیبریلاسیون چیست؟

فیبریلاسیون تبدیل یک ریتم منظم قلبی به یک لرزش غیر مؤثر که با توجه به محل ایجاد آن در دهلیز یا بطن نامگذاری می شود.


فيبريلاسيون بطنی يكی از اين ريتم های مختل شده است كه در اثر انقباض فردی ، تصادفی و غير همزمان سلول های عضلانی بطن ها ايجاد می گردد. در فيبريلاسيون بطنی به علت عدم توانايی انقباض مؤثر عضلات بطن ها ، جريان خون متوقف می شود و بلافاصله مرگ بالينی فرا می رسد كه در صورت عدم درمان در مدت 4 الی 6 دقيقه ، مرگ بيولوژيک را به دنبال خواهد داشت ؛ مگر اينكه اين وضعيت سريعاً خاتمه داده شده و انقباض مؤثر عضلات قلب باز گردانده شود.

برای درمان با توجه به اینکه فیبریلاسیون بطنی یک هرج و مرج الکتریکی ایجاد شده توسط کانون های نابجای الکتریکی در قلب می باشد ، باید یک انرژی الکتریکی با ژول مشخص را در جهت محور الکتریکی قلب در کسر کوچکی از ثانیه از قلب عبور داده تا کانون های نابجا سرکوب شده و کانون های اصلی قلب بتوانند دوباره فرماندهی قلب را بدست بیاورند.

انواع دفیبریلاتور

1. مونوفازیک
2. بای فازیک

در دستگاه ‌های منوفازیک ، جریان الکتریسته بین الکترودها فقط در یک مسیر جریان می‌یابد ؛ در حالی که در دستگاه های بای‌فازیک جریان الکتریکی ابتدا در یک مسیر جریان می‌یابد ، سپس به سمت دیگر برمی‌گردد و در حقیقت جریان الکتریسته به صورت دو طرفه در طی دو فاز بین پدال ها به جریان در می‌آید.

امواج بای فازیک Biphasic

- با موج الکتریکی شاخه ای (Biphasic Truncated Exponentional)

- با موج الکتریکی مستقیم (Rectilinear)

مزایای دستگاه های بای فازیک

- در دستگاه های بای فازیک نسل دوم (خطی) شکل موج تغییر نمی کند.

- تحت تأثیر مقاومت قفسه سینه قرار نمی گیرد.

- با انتخاب انرژی کمتر در نتیجه آسیب کمتر به سلول های میوکارد ، تأثیر بیشتری ایجاد می نماید.

 

دفیبریلاتور خارجی خودکار (AED) چیست؟

دفیبربلاتور خارجی خودکار (AED) ، وسیله ای قابل حمل و سبک است که یک شوک الکتریکی را از خلال قفسه سینه به قلب وارد می کند.

Automated External Defibrillation AED
اهمیت AED در چیست؟

AED سبب می شود که در حالات اورژانس پزشکی که نیاز به دفیبریلاسیون وجود دارد ، افراد بسیاری بتوانند کار مفیدی انجام بدهند. از آنجا که AED قابل حمل می باشد و بوسیله افراد غیر پزشک هم قابل استفاده است ، می تواند به عنوان جزئی از برنامه های پاسخ اضطراری که شامل تماس با 115 و CPR (احیای قلبی و ریوی) فوری می باشد ، بکار رود. هر سه این فعالیت ها به هنگام ایست قلبی در افزایش احتمال بقا مؤثر می باشند.

AED چگونه کار می کند؟

یک کامپیوتر داخل کمربند ، ریتم قلبی قربانی را از طریق الکترودهای چسبنده تشخیص می دهد. کامپیوتر بررسی می کند که آیا نیاز به دفیبریلاسیون (شوک دادن) وجود دارد یا خیر. در صورت نیاز یک صدای ضبط شده به فرد احیا کننده می گوید که دکمه شوک روی AED را فشار دهد. این شوک به شکل آنی فعالیت قلب را متوقف کرده و به قلب فرصت از سرگیری ضربان مؤثر مجدد را می دهد. ملاحظاتی جهت استفاده در این روند وجود دارد.

شوک دستگاه AED فقط در دو حالت کاربرد دارد: در فیبریلاسیون بطنی و یک حالت دیگر تهدید کننده زندگی تحت عنوان افزایش ضربان بطنی قلب بدون نبض.

چه کسی می تواند از AED استفاده کند؟

پرسنل غیرپزشکی مانند پلیس ، پرسنل خدمات آتش نشانی ، میهمانداران هواپیما ، نگهبان ها و سایر افراد ناجی که به شکل مناسبی جهت کار با AED آموزش دیده اند.

AED باید کجا قرار داده شود؟

تمامی وسایل نقلیه امدادی شامل آمبولانس ها ، ماشین های نیروهای انتظامی و بسیاری از ماشین های آتش نشانی می بایست دارای AED باشند. همچنین AED ها باید در مناطق عمومی مانند ورزشگاه ها ، فرودگاه ها ، مجتمع های اداری ، مطب پزشک و هرگونه بخش خصوصی و یا عمومی که تعداد زیادی از افراد در آنها گرد هم می آیند یا افراد در معرض خطر در آنها زندگی می کنند ، وجود داشته باشند.

Automated External Defibrillation AED
استراتژی های دفیبریلاسیون کودکان

هیچ گونه مدرکی در حمایت و یا عدم حمایت از بکارگیری AED در کودکان زیر یکسال وجود ندارد. در کودکان بالای 8 سال هم از AED استاندارد استفاده می شود.

دستگاه AED را می توان در کودکان بین 8-1 سال و با بکارگیری تضعیف کننده های خروجی انرژی استفاده کرد. حتی در صورت عدم وجود اين تضعيف كننده ها ، استفاده از دستگاه AED استاندارد در اين گروه سنی توصيه می شود.

 

شنبه 3 فروردين 1392برچسب:, :: 1:3 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

معرفی تجهيزات آزمايشگاهی

 

در اين بخش به معرفي ساير تجهيزات مورد استفاده در آزمايشگاه هاي كلينيكي شامل اتوكلاو، گاماكانتر، ميكروسكوپ، الكتروفوزر و .... خواهيم پرداخت.

اتوكلاو 
اتـوكـلاو دسـتـگـاهـي اسـت كـه براي استريل كـردن مـواد و تـجـهـيـزات در آزمـايشگاه توسط فشار شديد بخار در دماي 121 درجه سانتي گراد به مدت 15 يا 20 دقيقه است. اين زمان بستگي به نوع ماده و محتواي اتوكلاو دارد . اين دستگاه در ســـــال 1879 تـــــوســـــط چــارلـــز چـــامـــبـــرلــنــد (Charles Chamberland) اختراع شد. 

انواع اتوكلاو
دو نوع اصلي اتوكلاو وجود دارد:

صفحه اتوكلاو در بالا: اين اتوكلاو  شبيه زودپز هايي است كه در خانه هاي ايراني يافت مي شود . در اين اتوكلاو ها ، در اتوكلاو توسط پيچ هايي در پايين بسته مي شود و فشار سنجي در بيرون براي كنترل فشار قرار دارد . اين دستگاه ها نـيــاز بــه منبـع حـرارت خـارجـي دارنـد و بسيـار خطرناك هستند. بنابراين آن ها بايد توسط افراد بـسـيـار با تجربه مورد استفاده قرار گيرند و هر لحظه دما و فشار اتوكلاو ها كنترل شود.

Autoclave

صفحه اتوكلاو در روبه رو: اين اتوكلاو ها به خاطر راحتي، به طور وسيع در آزمايشگاه ها مورد استفاده قرار مي گيرند اما براي استفاده از اين اتوكلاو ها بايد دقت زيادي صورت گيرد. ايـن اتـوكـلاو هـا جـعـبـه اي شـكـل هـستند و در درونشان مجهز به واحد تبديل آب به بخار دارند كه براي استريل كردن استفاده مي شود . كنترل اتوكلاو به اپراتور اين امكان را مي دهد تا دماي مورد نظر را تنطيم كند و مدت زمان اتوكلاو را تـعـيـين كند همچنين اين اتوكلاو ها وسيله اي براي اندازه گيري و نمايش فشار/دما را دارند.  
اتوكلاو هايي كه از جلو باز مي شوند ممكن است بسيار بزرگتر باشند كه براي استريل كردن مواد و وسايل زياد در بيمارستان ها مورد استفاده قرار مي گيرند.

Autoclave

موارد كاربرد اتوكلاو
اتوكلاو و علوم آزمايشگاهي دو جز جدا نشدني از هم هستند. اتوكلاو در بسياري از زمينه ها مانند: ميكروب شناسي ، پزشكي ، دامپزشكي ، قارچ شناسي ، دندان پزشكي و ... مورد استفاده قرار مي گيرد.  

ظروف شيشه اي ، زباله هاي پزشكي ، ظروف آزمايشگاهي ، ملحفه هاي حيوانات آزمايشگاهي ، محيط هاي كشت و... موادي است كه توسط اتوكلاو استريل مي شوند.  ‌امروزه استفاده از اتوكلاو براي استريل كردن زباله هاي بيمارستاني به سرعت در حال رشد است . وسايل و دستگاه هايي كه براي استريل كردن اين مواد و زباله ها استفاده مي‌شود از همان روش بخار و فوق حرارت هستند و باعث استريل شدن توده اي وسيع از زباله هاي بيمارستاني از عوامل پاتوژن مي شوند.

حذف هوا
بعد از بستن در اتوكلاو ، مقداري هوا در ظرف باقي مي ماند و بايد حذف شود. علت آن اين است كه هواي گرم در مقايسه با بخار به مدت زمان زيادي براي استريل كردن نياز دارد . براي مثال : بخار در دماي 134 درجه سانتي گراد به 3 دقيقه وقت براي استريل كردن مواد نياز دارد در حالي كه هواي گرم 160 درجه سانتي گراد در همان شرايط به دو ساعت وقت نياز دارد . روش هاي حذف هوا در اتوكلاو به شرح زير است :

حذف هوا از پايين (Downward displacement): زماني كه بخار وارد محفظه مي‌شود به علت پايين بودن چگالي آن نسبت به هواي گرم در بالاي محفظه قرار مي گيرد و با افزايش ميزان بخار رفته رفته هواي گرم در زير اتوكلاو فشرده مي شود و از قسمت پاييني تخليه مي شود . معمولا در قسمت خروجي دماسنجي براي كنترل دماي هواي خروجي مي گذارند . تنها زماني كه هوا از محفظه خارج شد بايد تخليه كردن را متوقف كرد . جريان معمولا توسط تله هاي بخاري  يا سوپاپ هاي مارپيچي كنترل مي شود. 

پالس های بخار (Steam pulsing): در اين روش هواي موجود در محفظه اتوكلاو توسط پالس هاي بخار فشرده مي شود و سپس دپرس شده تا به فشار اتمسفر نزديك شود.  
پمپ هاي وكيوم (Vacuum pumps): اين پمپ ها هوا  يا هوا/بخار را از محفظه مكش مي كنند.  
سـوپر اتمسفر (Superatmospheric): در اين چرخه از پمپ هاي وكيوم استفاده مي شود . به دنبال پالس بخار مكش انجام مي شود و به دنبال ساير پالس ها مكش ادامه مي يابد. ميزان مكش ها بستگي به چرخه و نوع دستگاه دارد.  
 ‌زيــر اتمسفـر (Subatmospheric): مشـابـه چرخه superatmospheric است اما فشار محفظه هرگز بيش از اتسمفر نيست تا زماني كه فشار به دماي استريل كردن افزايش يابد. 

اتوكلاو در پزشكی و علوم آزمايشگاهی
اتوكلاو هاي پزشكي دستگاه هايي هستند كه بـراي اسـتـريـل كـردن (كـشـتـن تـمـام شكل هاي رويـش مـيكروارگانيسم ها و اسپورها) مواد و ظروف پزشكي استفاده مي شود . در اين مرحله يـعـنـي اسـتـريـل كـردن تـمـام شـكـل بـاكتري ها ، ويروس ها ، انگل ها ، قارچ ها و اسپور ها از بين مي روند.

اتوكلاو ها در بسياري از زمينه هاي پزشكي و مراكزي كه نياز به استريل كردن مواد دارند يافت مي شوند. نكته اي كه بايد به آن توجه كرد اين است كه امروزه بيشتر از وسايل يك بار مصرف استفاده مي شود در نتيجه وسائل نياز به استريل دوباره ندارند . اين اتفاق (استفاده از مواد يك بار مصرف بدون نياز به بازيابي دوباره) براي اولين بـار در مـورد نيدل هاي استفاده شده است  اما امروزه بسياري از مواد جراحي به صورت يك بار مصرف استفاده مي شوند.  
  ‌همه مواد توسط اتوكلاو استريل نمي شوند براي مثال ممكن است بعضي مواد پلاستيكي ذوب شوند   يا بعضي مواد كاغذي نتوانند ميزان بالاي فشار بخار را تحمل كنند در اين موارد بايد از اتو يا ساير روش هاي استريل كردن (اشعه ، مواد شيميايي و...) استفاده كرد. 

كنترل كيفی اتوكلاو
انديكاتور هاي شيميايي ، فيزيكي و بيولوژي بـراي بـررسـي دمـا و زمـان اتـوكـلاو بـه صورت تــجــاري وجــود دارد. شــاخــص شـيـمـيــايــي بــه صورت نوار هاي اتوكلاو (چسب اتوكلاو) يا بسته هاي پزشكي هستند كه وقتي به دماي معني رسيدند تغيير رنگ مي دهند. براي مثال : داراي نوار هاي سياه در زمينه سفيد هستند كه بر روي مــوادي كــه مــي خــواهـنــد اتــوكــلاو شـونـد زده مي‌شود و اگر اتوكلاو درست كار كرده باشد در دماي 121 درجه نوار هاي سياه از بين مي‌روند . انديكاتور هاي بيولوژي شامل اسپر باكتري هايي هستند كه به حرارت مقاوم هستند.

سانتريفيوژ آزمايشگاهی
سـانتريفيوژ آزمايشگاهي، يكي از ابزارهاي آزمايشگاه تشخيص طبي است كه با استفـاده از نيـروي مـوتور خود، نمونه مايع را با سرعت بسيار زيادي به چرخش در مي‌آورد. بسته به اندازه و ظرفيت نمونه سانتريفيوژهاي مختلفي وجود دارد . مانند تمام سانتريفيوژ ها ، سانتريفيوژهاي پزشكي هم توسط اصل رسوبي مواد در سرعت بالا كار مي كنند كه در آن شتاب جاذبه اي مركزي ، باعث جدا شدن مواد به دو نوع ناحيه كم و پر تراكم مي شود.

Centrifuge

انواع سانتريفيوژ 

انواع مختلفی از سانتريفيوژ ها طراحی و ساخته شده است.

1- سانتريفيوژ افتراقی: اغلب براي جدا كردن ارگان خاصي از مجموعه سلول ها براي بررسي قسمت خاصي از سلول هاي بدن مورد استفاده قرار مي گيرد.  
2- سـانتـريفيـوژ ايـزوپيكنيـک: اغلـب بـراي جـدا كـردن نـوكلـوئيك اسيد ها مانند DNA مورد استفاده قرار مي گيرد.  
3- سانتريفيوژ گراديان ساكاروز: اغلب براي تخليص ويروس هاي انولوپ دار  يا ريبوزوم ها مورد استفاده قرار مي گيرد . همچنين براي جداسازي ارگان خاصي از عصاره سلولي خام از اين نوع سانتريفيوژ استفاده مي شود. 

 ‌انواع مختلفی از سانتريفيوژ آزمايشگاهی وجود دارد:

1- ميكرو سانتريفيوژ: دستگاهي است براي كار در حجم بين  2/0 تا  2 ميلي ليتر (ميكروتيوب ها) ساخته شده، حداكثر 96 لوله را مي توانند پشتيباني كنند ، طراحي كوچك و كاملي داشته و حداكثر 30000 گرم وزن دارند.  
2- سانتريفيوژ بالينی يا كلينيكی: دستگاهي است براي كاربردهاي باليني مانند لوله هاي انتقال خون و داراي سرعت كمتري هستند.  
3- سانتريفيوژ چند منظوره روميزی: دستگاهي براي كار با تيوب هاي بزرگ و داراي تنوع بسيار زيادي هستند.  
4- سانتريفيوژ: STAND ALONE دستگاه هاي سنگين مانند اولترا سانتريفيوژ
بسياري از سانتريفيوژ ها داراي سيستم خنك كننده يا بدون سيستم خنك كننده هستند.

طراحی  
سانتريفيوژ آزمايشگاهي در شيمي ، زيست شناسي و بيوشيمي براي جداسازي  مواد جامد ازمايع در يك سوسپانسيون  مورد استفاده قرار مي گيرد. مواد جامد مي تواند تـركيبـات غيـر محلـول ، بيـومـولكـول هـا ، ارگـان هـاي سلـولـي يـا سلـول كامل باشد. سانتريفيوژ‌ها   از نظر سرعت و ظرفيت بسيار متنوع هستند. سانتريفيوژ ها معمولا داراي روتوري هستند كه در آن 2، 4، 6 يا چاه هاي بسيار زياد هستند كه در آن ها لوله هاي آزمايش قرار مي گيرد. زماني كه يك سوسپانسيون در يك دستگاه سانتريفيوژ قرار مي‌گيرد ، مواد جامد در ته لوله آزمايش ته نشين مي شوند و باعث ايجاد يك ديواره مخلوطي مي شود. اين ديواره باعث مي شود تا مايع رويي به آساني از سوسپانسيون جدا شود. 

به طور كلی دو نوع روتور وجود دارد:
‌روتور با زاويه ثابت:
 اين روتور ها محكم و كوچك هستند و معمولا از آلومينيوم ساخته مي شوند. در آن‌ها چاهك هايي با زاويه ثابت (براي نمونه با زاويه 45 درجه) تعبيه شده است كه محل قرار گيري تيوب هاي نمونه است. 

‌روتور چرخشی يا روتور افقی: روتور شبيه صليب است و به آن سطل هم گفته مي‌شود. در اين سطل تيوب هاي مختلفي مي تواند سانتريفيوژ شود .
‌روتور توسط درب روتور بسته مي شود. روتور در داخل چمبري قرار دارد كه توسط درب فلـزي سـانتـريفيوژ پشتيباني مي شود. درب باز مانع از چرخش موتور روتور مي‌شود. در زمان سانتريفيوژ درب قفل مي شود درب بسته باعث حفاظت فرد در برابر برخورد با روتور مي شود كه با سرعت بسيار بالا در حال حركت است . محفظه روتور و درب روتور طوري طراحي شده اند كه در صورت شكستن لوله ها حتي در حداكثر سرعت ، هيچ خطري فرد آزمايش كننده را تهديد نمي كند. قبل از سانتريفيوژ ، بايد لوله‌هاي موجود در روتور با استفاده از بلانك يا ساير نمونه ها بالانس شود. با توجه به اهميت اين موضوع امروزه سانترفيوژ ها به حس گر تشخيص عدم تعادل خودكار مجهز شده اند. 
بسياري از سانتريفيوژ ها داراي سيستم خنك كننده يا بدون سيستم خنك كننده هستند. شركت هاي مختلفي با برند هاي مختلف انواع سانتريفيوژها را روانه بازار مي‌كنند كه از مهمترين آن ها مي توان به Eppendorf , Thermo-Heraeus , Thermo-Sorvall, Hettich, Beckmann-Coulter يا Sigma اشاره كرد. 

آنالايزرهای سنجش ايمنی راديو اكتيو خودكار، نيمه خودكار و شمارشگرهای گاما
آنالايزرهاي ايمني راديو اكتيو و شمارشگرهاي گاما ، ضمن آشكار سازي مقدار وكميت هورمون ها ، ويتامين ها ، داروها ، آنتي ژن هاي سرطان ، آنزيم ها و گيرنده ها ، ويروس ها ، آنتي بادي ها ، پلي پپتيد ها و ساير پروتئين ها را تعيين مي كند.

آنــالايــزرهـا سنجـش ايمنـي راديـواكتيـو ، تكنيـك تحليـل ويـژه وحسـاسـي را بـراي اندازه‌گيري آناليت ها در نمونه هاي بيمار (سرم ، ادرار وساير مايعات بدن) فراهم مي‌آورد. حد آشكار سازي اين آناليت ازحدنانوگرم تا پيكوگرم متغير است . سنجش هورمون ها با  RIA) Radioimmunoassay) با بررسي عملكرد قلبي ، عروقي، تناسلي ، هماتوپوئتيك و ساير عملكردهاي متابوليكي ، شواهدي بر ناهنجاري هاي متابوليك را ارائه مي دهد. سنجش دارو ها (به خصوص داروهاي درماني نظير متوتروكسات) به بهبود كيفيت درمان كمك مي كند. از تكنيك هاي RIA همچنين براي آشكار سازي علائم توموري و گيرنده هاي هورمون استفاده مي شود . آشكارسازي آنتي ژن هاي هپاتيت به يكي از كاربردهاي بسيار مهم آزمايش بـــالـيـنـــي RIA تـبـــديـــل شـــده اســـت و آزمـــايــش RIA گــاسـتــريــن از نـظــر كـلـنـيكـي بـه يـك روش مناسب و مفيد براي تشخيص گاسترينوما تبديل شده است.  
در اين نوع آزمايش براي تركيب يك ليگاند (به ماده اي كه قرار است تجزيه شود و معمولا به آن Ag گفته مي شود) با همبند (معمولا به عنوان آنتي بادي از آن نام برده مي شود) ويژه آن ليگاند ، روش مناسبي ارائه مي شود.
خصوصيات اين مواد و تركيبات، به طور قابل ملاحظه اي ، احتمال تداخل ساير مولكول هاي بـيـولـوژيـك در اسـتـفـاده از موادي كه به وسيله راديواكتيو نشان دار شده اند ، كاهش مي دهد ، اين ماده ممكن است با ماده خاصي كه قرار است تست شود مشابه باشد.
 ‌انجام آزمايش RIA به صورت دستي مستلزم انجام پروسه هاي متعدد آزمايشگاهي و محاسبه بــســيـــار زيـــادي از اطــلاعــات اســت. آنــالايــزر خـودكـار زمـان دسـتـرسـي بـه بـازده مـطـلـوب را كاهش مي دهد ، ميزان دقت را بهبود مي بخشد و انجام آزمايش RIA را آسان تر مي كند و از اين رو تكنولوژيست ها را قادر مي سازد تا تست هاي متنوعي را انجام دهند . با توجه به اينكه اصول Competive binding را مي توان در سيستم‌هاي غير ايمونولوژيك تعميم داد، بنابراين آزمايش RIA ترجيح داده مي شود.

اصول كار دستگاه
تكنيـك هـاي RIA براي اندازه گيري غلظت ليگاند موجود در نمونه اي كه قرار است آناليز شود از واكنش ligond - binder استفاده مي كنند. در اغلب آزمايش هاي RIA از اصول پيوند رقابتي استفـاده مـي شـود كه در آن مقدار نامعلومي از ليگـانـد نشـان دار شـده بـا مقـدار نـامشخصـي از ليگاند نشان دار نشده برسر سايت هاي پيوندي موجود رقابت مي كنند. با توجه به تفاوت هاي ساختاري بين ليگاند و روشBindr آزمايش به يـكــي از دو روش آزمــايــش تـعــادل حـقـيقـي يـا آزمايش اشباع ترتيبي تعيين مي شود. در روش آزمايش تعادل حقيقي، Binder به محلول حاوي لـيـگـاند نشان دار شده و نشان دار نشده اضافه مي‌شود و مخلوط در يك محيط انكوبه مي شود در روش آزمايش اشباع ترتيبي ليگاند نشان دار به يك محلول حاوي ليگاند نشان دار نشده و Binder اضافه مي شود. بعد از آنكه مدت زمان انكوباسيون سپري شد ليگاند باند شده از ليگاند آزاد جدا مي شود و سپس مقدار ليگاند باند شده نــشـــان دار بـــه وســيــلــه يــك شـمــارشـگــر گــامــا اندازه‌گيري مي شود، شمارشگر اطلاعات قابل باز خواني را توليد مي كند اين اطلاعات از نظر رياضي به مقادير راديو اكتيويته تبديل مي شوند. هـريـك از اسـتـانداردها داراي يك مقدار پاسخ مناسب هستند. بعد از آنكه پاسخ ها به دست آمد غلظت آناليت با استفاده از منحني كاليبراسيون سنجيده مي شود.  

آزمايش RIA از پنج مرحله تشكيل شده است: 
1- اضافه كردن واكنش‌گر
2- انكوباسيون آناليت و معرف  
3- جـداسـازي و تـفـكـيـك اجزا باند به راديو اكتيو از اجزاي آزاد  
4- اندازه گيري راديو اكتيويته در بخش هاي مجزا با استفاده از يك شمارشگر بتا يا گاما  
5- تبديل اطلاعات

در مـرحـلـه يـك ، مقادير از پيش تعيين شده معرف به وسيله پيپت به داخل نمونه بيمار كه در يك لوله آزمايش قرار دارد منتقل مي شود. اين انتقال در فواصل زماني منظم انجام مي شود و در آناليزرهاي خودكار اپراتور نمونه مورد نظر را روي يك سيني ياپايه قرار داده و نوع آزمايش را انتخاب مي كند.  
مدت انكوباسيون ودما بر اساس نوع آزمايش متفاوت و متغير است. براي جداسازي ليگاند آزاد از كــمــپــلــكـــس آنــتــي ژن - آنـتــي بــادي از روش‌هاي مختلفي نظير رسوب سازي ، تصفيه ، تبادل يوني ، استفاده از غربال هاي مولكولي و تـكـنـيــك هــاي آنـتــي بــادي فـاز جـامـد اسـتـفـاده مي‌شوند. يك روش رسوب سازي رايج روش آنتي بادي-  دوبل است كه در آن يك آنتي بادي با يك پروتئين به عنوان يك رسوب ساز‌ها مورد استفاده قرار مي گيرد. از ديگر رسوب ساز ها مي توان به سولفات آمونيم ، اتر ، سولفيت سديم ، كلريد سديم و پلي اتيلن گليكول اشاره كرد. در آزمايشات رسوب سازي به جاي استفاده از سانتريفوژ مي توان از فيلترهايي استفاده كرد كه مي توانند ذرات به اندازه كوچكتر از ميكرون را گير بيندازند كه در اين راستا يك تكنيك ساندويچي نيز ارائه شده است كه بر اساس آن فيلتر ها (استات سلولز ...) بر روي لايه مورد نظر نصب مي شوند و به صورت ساندويچي بين جفت آشكار ساز قرار مي گيرند و به اين ترتيب ميزان راديو اكتيويته را اندازه گيري مي كنند.
در جداسازي به وسيله شارژ يا وزن مولكولي از gel filtration chromatography و غربال مولكولي استفاده مي شود. جز راديواكتيو مفيد پس از جداسازي به وسيله يك شمارشگر گاما شمارش مي شود.
شمارشگر گاما به وسيله يك كريستال سديم كه قطر آن 5/1 تا 3 اينچ است و به وسيله تاليم فعال مي شود تشعشعات راديو اكتيو را آشكار سازي مي كند. 

محدوديت دستگاه گاماكانتر  
بـيـشـتــريــن مـحــدوديــت ايــن دستگـاه در شمـارش نمـونـه هـايـي اسـت كـه فعـاليـت راديواكتيويته آن ها زياد باشد زيرا در اين صورت شمارش به دست آمده صحيح نخواهد بـود مـحـدوديـت ديـگـر خـصـوصـا در دسـتـگـاه هـاي جـديـد عـدم انـعطاف در انتخاب پنجره‌هاي انرژي است براي مثال تست تغيير يافته شيلينگ از كبالت 57  co استفاده مي‌كندكه در دستگاه هاي جديد شمارش آن امكان پذير نيست. 

كاربردهای گاما كانتر  
بيشترين كاربردهاي شمارنده ها در پزشكي هسته اي يا روش هاي راديو بيواسي ، شامل به كارگيري تعداد محدودي راديو نوكلئوتيد هستند. يد 125 بيشترين كاربرد را دارد كه در ارزيابي تست هاي تيروئيدي و تعيين ميزان فيلتراسيون گلومرولي و نيز روش‌هـاي RIA به كار مي رود. حجم نمونه ها و استاندارد ها بايد مساوي باشند. درصورتي كه حجم نمونه بيشتر باشند شمارش كاهش مي يابد.

كاليبراسيون ميكروپيپت
‌يـک حجم از محلول 4:100 گرم در ميلي ليتر محلول فري سيانيد پتاسيم توسط ميكروپيپت به 200 حجم آب اضافه مي شود تا رقت 1:201 حاصل شود. آنگاه با يك پيپت دقيق يك ميلي ليتر فري سيانيد پتاسيم به 200 ميلي ليتر آب كه در يك فلاسك دقيق آماده شده است اضافه مي شود. جذب نوري هر محلول در مقابل آب مقطر در 420 نانومتر قرائت مي شود. اين عمل از ابتدا سه بار انجام مي گيرد.

‌شركت فردوس راي با اتكا به امر تحقيق و پژوهش و بهره مندي از كادر علمي و اساتيد دانشگاهي با اخذ مجوز تحقيقات نسبت به تاسيس واحد تحقيقات صنعتي و آزمايشگاه تحقيقاتي و همچنين با اخذ مجوز توليد از وزارت صنايع و بهره گيري از تجـربيـات گذشته و با انتقال دانش فني و تكنولوژي روز دنيا و همسان سازي آن با امكـانـات داخلـي نسبـت به توليد تجهيزات تحقيقاتي و آزمايشگاهي (به طور مثال: كلوني‌كانتر، شيكر الايزا، دارك كانتر و ...) اقدام كرده است كه در زير نمونه هايي از اين تجهيزات را مشاهده مي كنيد.

كلونی كانتر  
كلونی كانتر به عنوان يكي از مهمترين تجهيزات آزمايشگاهي ميكروبيولوژي مورد استفاده قرار مي گيرد. اين دستگاه در مدل هاي ساده و Scanning طراحي و با قابليت هاي فراوان رقيبي براي دستگاه هاي خارجي بوده است.

در اين دستگاه پس از كشت ميكروبي، پليت محيط كشت را در دستگاه قرار داده و به صورت كاملا خودكار و در كمتر از يك ثانيه تعداد كلني ها بر اساس (CFU (colony-forming unit يا محاسبه درصد دقت نمونه اعلام مي شود.
از قابليت هاي ديگر اين دستگاه تهيه گزارش هاي آماري، شمارش بخش خاص از يك پليت و تعيين آنتي بيوگرام است.

Colony Counter

شيكر الايزا  
اين دستگاه جهت مخلوط كردن محلول انواع ميكروپليت توليد شده است. شيكر الايزا با حركت سريع با قطر چرخش كم باعث اختلاط مناسب معرف ها و در نتيجه پيشرفت واكنش در طي زمان و عدم تغيير و بروز خطا مي شود. اين دستگاه مجهز به سيستم كنترل زمان و دور به صورت ديجيتال است.

Shaker Elisa

دارک كانتر  
ايـن دستگـاه جهـت شمـارش ذرات تيـره در محلـول هـاي PVC در صنـايـع نفت و پتـروشيمـي مورد استفاده قرار مي گيرد. اين دستگاه به روش Scanning پس از تهيه Scan از نمونه نسبت به آناليز آن اقدام مي كند.

سيستم  كامل الكتروفورز  
الكتروفورز از توسعه يافته ترين و متنوع ترين روش هاي جداسازي مولكول هاي كـوچـك يـا بـزرگ مـاننـد پـروتئيـن هـا و اسيـدهـاي نوكلئيك است. در حالت متداول مولكول‌هاي مورد آزمايش بر روي يك محيط جامد پايه و بين دو قطب مثبت و منفي با جريان الكتريكي ثابت قرار گرفته و بر اساس ميزان بار الكتريكي و جرم مولكولي خود روي محيط مذكور حركت مي كنند كه همين اختلاف و به وجود آمدن فراكنش هاي مختلف به وسيله اسكنر و نرم افزار پيشرفته الكتروفورز (سازگار با تمامي محيط هاي ويندوز از قبيل 98، 2000 و XP در كامپيوتر (يا حافظه جانبي مانند CD يا فلاپي) ثبت و با كارايي بسيار بالا مورد پردازش قرار مي گيرد. الكتروفورز سرم پروتئين، هموگلوبين، ليپوپروتئين، ايزوآنزيم ها و ايمنوفيكشين ادرار به همراه امكان تعريف تست هاي جديد علاوه بر تست هاي موجود از امكانات ويژه اين سيستم است.

ساير مزايا  
‌- اسكن سريع، واضح و واقعي نمونه با سرعت بالاي 96 نمونه در ثانيه كه در مدل خارجي نمونه مشابه 24 نمونه در 10 دقيقه است.

- ‌امكان انطباق منحني هاي يك بيمار جهت بررسي روند درمان
- ‌امكان انطباق منحني يك بيمار با منحني مرجع
- ‌امكان ارسال و يا دريافت كليه اطلاعات هر يك از بيماران از طريق مودم
‌- حذف لكه هاي اضافي موجود بر روي ژل
- ‌آناليز ژل، تشخيص اتوماتيك فراكنش ها و تشخيص فراكنش هاي غير نرمال
- ‌انتخاب نمونه به صورت خودكار جهت الصاق آن به  patient ID
‌- امكان پرينت پارامترهاي هماتولوژي در نمونه هاي هموگلوبين الكتروفورز

الكترو فورز پروتئين های ادرار
مقـدار بسيـار كمـي پـروتئين در ادرار روزانه دفع‌مي شود كه اين ميزان بسيار ناچيز بوده و با روش‌هـاي معمول بررسي پروتئين ادرار قابل ارزيـابـي نيسـت يا ولي اين ميزان تحت شرايط اسيد‌هاي كليوي افزايش مي يابد و قابل رديابي و الـبـتـه اهميـت اسـت. شـرايطـي مـاننـد بيمـاري كليوي اوليه، بيماري هاي  خود ايمني كه نهايتا مـنـجر به درگيري كليه شوند و التهابات مزمن همه از جمله شرايطي هستند كه باعث افزايش دفع پروتئين از ادرار مي شود. همچنين بيماري ديـگـري كـه از اهـميت بسيار زيادي برخوردار است بيماري مولتيپل ميلوما است. اين بيماري يـك نـوع بـدخـيـمي در سلول هاي توليد كننده آنــتـــي‌بـــادي اســـت كـــه در 75 % از مـــوارد ايـــن پـروتئيـن‌هـا شامل زنجيره سبك آنتي بادي نيز است و در نتيجه اين زنجيره ها از كليه عبور كرده و وارد ادرار مي شوند. الكتروفورز پروتئين هاي ســــرم در مــــوارد بــيــمــــاري هـــاي اتـــوايـمـيـــون، بـيـمـاري‌هـاي كبدي و كليوي، التهابات حاد و مزمن در خواست مي شود.

روش انجام تست 
براي انجام اين تست ابتدا نمونه مورد نظر كه ادرار يا سرم بنا به در خواست پزشك است را به دماي اتاق رسانده و سپس مراحل انجام كار به دقت دنبال مي شود. مراحل به ترتيب زير هستند:
1- كاغذ استات سلولز كه به صورت ژل هايي هستند كه براي 8 نمونه اغلب كاربرد دارند در بــافــر مـخـصـوص بـه مـدت 10 دقيقـه خيسـانـده مي‌شود.
2- بعد از 10 دقيقه اين كاغذ را از محلول در آورده و بـين 2 كاغذ خشك كن آرام قرار داده مي‌شود تا نم گيري مختصري انجام شود ولي كاغذ نبايد خشك شود.
3- در ايـن مـرحـلـه نمونه را توسط اپليكاتور خـاصـي كـه بـه مـنـظـور نـمـونـه گـذاري اسـتـفاده مي‌شود برروي كاغذ منتقل مي شود. لازم است كه نمونه ها 5/1 سانتيمتر از لبه كاغذ و حداقل 1 سانتيمتر از كناره ها فاصله داشته باشند.
4- سـپـس ژل را برگردانده و از پشت داخل تـانـك الـكـتـروفـورز كـه حـاوي بافر مخصوص است قرار داده مي شود به طوري كه نمونه در سمت كاتد باشد.
5- به وسيله 2 لام تميز و كاغذ صافي پلي را براي ارتباط بهتر بافر با ژل تهيه مي شود.
6- تانك را به منبع تغذيه متصل  كرده و با تنظيم دستگاه روي ولتاژ مناسب (160 ولت) كه شدت جـريـانـي حـدود 6-4 آمـپر را فراهم كند جريان الكتريكي برقرار مي شود. بعد از چند بار مصرف بافر جريان افزايش مي يابد كه در اين زمان بافر تـانـك بـايد تعويض شود و از بافر تازه استفاده كرد.
7- بعد از طي زمان حدود 20 دقيقه دستگاه را خاموش كرده و مراحل رنگ آميزي، رنگ بري، آب گيري وشفاف سازي انجام داده مي شود.
8- در نهايت باندها به وسيله اسكنر و برنامه مخصوص قرائت مي شوند.
در الـكـتــروفــورز پــروتـئـيــن 5 بــانــد تـشـكـيـل مـي‌شـود كـه شـامـل آلبومين ، آلفا-1 گلوبولين، آلفا-2 گلبولين، بتا گلبولبن و گاما گلبولين است. آلـبــومـيــن عـمـده پـروتئنـي هـا را تشكيـل داده و نزديك ترين باند به سمت آند را تشكيل مي دهد.

واشر الايزا  
يكي از مهمترين مراحل انجام آزمايش الايزا مرحله شستشو است، از آنجا كه مراحل شستشو به روش دستي با فشار ثابت و مناسب صورت نـمــي گـيــرد لــذا مـحـتــويـات چـاهـك بـه خـوبـي شستشو نيافته و تركيبات اضافي باقيمانده ايجاد اشكال در نتيجه آزمايش مي نمايد. به همين دليل استفاده از دستگاه واشر الايزا را به عنوان يكي از ابزار مهم در ايجاد چرخش مناسب در چاهك هاي پليت بايد نام برد.

واشر الايزا نيمه اتوماتيك مجهز به مانيفلد 8 كاناله دو رديفي، داراي سوزن هاي استيل داراي شاسي كنترل جهت تقسيم محصول شستشو و داراي سيستم كنترل مكش است.

كاتتر انتقال (Transfer Sets)
داراي رابط (Luer) انتهاي كانولا جهت تزريق عميق بدون مشكل، داراي قابليت نفوذ عمقي و كنترل جهت آن به وسيله حلقه‌هاي دو طرفه است. عدم ايجاد جراحت به علت سر كروي كانولا و امكان Handlingبسيار راحت آن و در دو سايز مختلف براي استفاده از آن در افراد با آناتومي متفاوت از قابليت هاي ديگر آن است. 

گروه‌بندی خون (Blood Groping)
دستگاه تمام خودكار بانك خون با قابليت انجام 300 نمونه بيمار در ساعت، انجام تست گروه بندي خوني،  آنتي ژن RH و گروه خوني Kell و تشخيص بيماري هاي عفوني چون سيفليس، استفاده از تكنولوژي بسيار پيشرفته  PK جهت تشخيص و آناليز مطمئن، داراي نرم افزار اختصاصي، مانيتور، هارد ديسك حداقل 40GB، پرينتر ليزري و صفحه نمايشگر تماسي (Touch Screen).

آناليز شيميايی (400) Clinical Chemistry - AU
- ‌دستگـاه تمـام خـودكار و با قابليت Random access، توانايي انجام 400 تست فتومتريك و تا 800 تست با ISE

‌- قابليت انجام 122 تست شامل بيوشيمي خون و ادرار، پروتئين هاي اختصاصي، آنزيم ها، يونه، هورمونه، سرولوژي و ايمونولوژي‌
- مصرف دارويي (DAT) و سنجش داروهاي درماني با روش نورسنجي نقطه اي با دقت بسيار بالا
- ‌داراي محفظه اورژانس سوييچ (STAT) با قابليت پذيرش 22 نمونه و جوابدهي ظرف مدت 5 دقيقه
‌- مجهز به يخچال براي محفظه‌هاي استقرار معرف‌ها و اورژانس
- ‌سيستم سازگار با معرف‌هاي داخل كشور (Open reagent)    
- ‌ميزان مصرف آب مقطر در حداكثر فعاليت دستگاه  lit/h 25 ‌با درجه خلوص كمتر از 2‌
‌- واجـد سيستـم تشخيـص لختـه (Clot detection) و جلـوگيـري از تخـريب نمونه (Crash Prevention)    
- ‌شامل نرم افزار اختصاصي، مانيتور، كيبورد، هاردديسك، پرينتر ليزري و صفحه نمايشگر تماسي (Touch Screen)  
‌- داراي سـيـسـتـم Analyser Diagnostic جهـت تنظيـم كـردن بخـش هـاي مختلـف دستگاه هنگام خارج شدن از حالت استاندارد بدون نياز به كارشناس فني

Clinical Chemistry - AU 400

ميكروسكوپ
ميكروسكوپ يكي از وسايل آزمايشگاهي اصلي است كه در ادامه انواع آن را مورد بحث و بررسي قرار داده و طرز كار و ويژگي هاي هر يك بيان مي شود.  

ميكروسكوپ هاي مختلف، داراي بزرگنمائي هاي متفاوتي هستند كه عموما با وجود عدسي هاي گوناگون، تصوير نمونه مورد نظر چند برابر مي شود. اصول كلي در تمامي انواع ميكروسكوپ ها براساس عبور نور با طول موج هاي متفاوت از چندين عــدسي محدب است كه هرچقدر طول موج نور به كار رفته در ميكروسكوپ كوتاه تر باشد قدرت تفكيك يا جــداكنندگي آن ميكروسكوپ بيشتر است . براي مثال قدرت تفكيك چشم انسان 1/0 ميليمتر و ميكروسكوپ نوري معمولي 24/0 ميكرون است. در زير با تعدادي از ميكروسكوپ ها كه ساخت شركت پزشك  Olympusكشور آلمان است آشنا مي شويد.

مدل 41 BX Series - BX  
با كاربرد آزمايشگاهي و تحقيقاتي، در دو نوع دو چشمي و سه چشمي، قابليت نصب انواع ديدها از جمله برايت فيلد، دارک فيلد، پلاريزان ، فاز كنتراست، نما رسكي و فلورسانس شامل انواع لنزهايPlan Achromat و Apochromat با بزرگنمايي هاي مختلف، امكان نصب صفحه گرمكن، سيستم 5،3،2 و 10 نفره استاد دانشجو، لوله ترسيم ، Arrow Pointer، امكان نصب انواع دوربين ديجيتال با رزولوشن هاي مختلف و امكان اتصال آن به ويدئو پروژكتور و كامپيوتر به همراه نرم افزار آناليز تصاوير.

BX Series - BX 41

مشخصات فنی
- ‌استفاده از سيستم 2UIS جهت بدست آوردن تصاوير شفاف با كنتراست بالا

‌- شدت روشنايي 6 ولت، 3 ولت  
- ‌قابليت نصب كندانسيورهاي مختلف با عدد روزنه (N.A) متفاوت
- ‌امكان نصب ديدهاي مختلف از جمله فلورسانس، برايت فيلد، دارك فيلد، فاز كنتراست و پلاريزان
- ‌امكان نصب سيستم هاي ديد كمكي دونفره، سه نفره، پنج نفره و ده نفره استاد دانشجو

مدل CKX2 Series - CKX41 & CKX31     
با كاربرد آزمايشگاهي، امكان نصب فلورسانس و فاز كنتراست و Relief Contrast ، در دو نوع دو چشمي و سه چشمي با لنزهاي شيئي Plan Achromat ، امكان نصب صفحه گرمكن، قابليت نصب انواع دوربين هاي ديجيتال با رزولوشن هاي مختلف و امكان اتصال آن به ويدئو پروژكتور و كامپيوتر به همراه نرم افزار آناليز تصوير.

CKX2 Series - CKX41 & CKX31

مشخصات فنی
- ‌استفاده از سيستم 2UIS جهت به دست آوردن تصاوير شفاف با كنتراست بالا  

‌- جهت استفاده در مشاهده كشت سلولي
- ‌قابليت استفاده از سيستم فازكنتراست در بزرگنمايي هاي 10، 20 و 40 برابر بدون نياز به تنظيم  
- ‌فريم كوچك و در نتيجه امكان استفاده از حداقل فضا  
- ‌امكان نصب هد سه چشمي و دو چشمي بر روي مدل 41CKX
- امكان نصب هد دو چشمي بر روي مدل 31CKX
- قابليت نصب سيستم فلورسانس بر روي مدل 41CKX
- ‌شدت روشنايي 6 ولت ، 30 ولت
- قابليت نصب 5 عدسي شيئي بر روي Nosepice

مدل SZ2 Series - SZ61 & SZ51   
استـريـو ميكـروسكوپ سري  2SZبا كاربرد آزمايشگاهي، داراي بهترين نوع زوم در كلاس خـود، نمـونـه‌هـاي دو چشمـي و سـه چشمي با پـــايـــه‌هـــاي مـخـتـلـــف حـتـــي جـهـــت مـشـــاهــده نمـونه‌‌هاي بسيار بزرگ، امكان استفاده از نور هـمــزمــان عبـوري انعكـاسـي، لنـزهـاي شيئـي بـا بـزرگـنـمائي‌هاي مختلف، قابليت اتصال آن به ويدئو پروژكتور و كامپيوتر به همراه نرم افزار آناليز تصوير.

SZ2 Series - SZ61 & SZ51

مشخصات فنی
- سيستم اپتيكي Greenough

- ‌تصاوير واضح ، شفاف، طراحي ويژه آن و در نتيجه كاربري آسان
- نسبت زوم در SZ1:6.7 :SZ61     
- نسبت زوم در SZ1:5 :SZ51    
- فاصله كاركرد: SZ100             
- بزرگنمايي SZ61: تا 90 برابر     
- بزرگنمايي SZ51: تا 40 برابر    
- امكان استفاده از نور عبوري و جانبي  
- امكان نصب پايه هاي مختلف، حتي نصب استريوميكروسكوپ بر روي ميز 

 

جمعه 2 فروردين 1392برچسب:, :: 23:45 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

برای
دانلود فایل PDF مقاله کلیک کنید.

 

 

آشنایی با تجهیزات پزشکی ارائه شده در داروخانه ها (بخش اول)

 

تجهیزات پزشکی- دارویی شامل طیف وسیعی از وسایل و ابزارهای پزشکی- بهداشتی هستند که در درمان ، تشخیص یا پیشگیری از یک بیماری یا یک وضعیت غیر طبیعی استفاده می‌شوند.
در ادامه اطلاعات کلی از کاربرد بعضی از این تجهیزات که احتمالا بیماران برای تهیه آن‌ها به داروخانه‌ها مراجعه می کنند ذکر می‌شود.

Pharmacy
فشارسنج
فـشـارسنج‌ها جزء وسایل پرمصرف پزشکی هستند. از میان انواع مختلف فشارسنج‌ها انواع جیوه ای ، عقربه ای و دیجیتالی استفاده بیشتری دارنـد. فـشارخون دارای یک مـیزان ماکزیـمـم (فشارخون سیـستولی) و یک مـیزان مـینیمـم (فشارخون دیاستولی) است. در هنگام تعیین و گزارش فشارخون ، هر دو میزان باید ذکر شود ؛ چرا کـه هـر یـک از اهـمـیت بالینی خاصی برخوردار هستند.
قبل از گرفتن فشار خون شرایط خاصی را باید رعایت کرد. ایده آل آن است کسی که فشارخون را اندازه گیری می کند ، به این امر تسلط کافی داشته باشد و بتواند شرایط لازم را برای اندازه گیری دقیق مهیا کند. بهتر است که بیمار تا نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشارخون ، غذا و چای میل نکرده باشد ، سیگار نکشیده باشد و اندازه گیری فشارخون در شرایط آرام و بدون استرس انجام گیرد. در ضمن لازم است بیمار قبل از اندازه گیری فشارخون فعالیت فیزیکی سنگینی انجام نداده باشد و قبل از پنج دقیقه اندازه گیری فشارخون در حالت استراحت باشد.
اندازه کاف فشارسنج باید با دور بازوی بیمار متناسب باشد. در افراد خیلی چاق ، کوچک بودن کاف سبب می شود تا فشارخون بیمار به طور کاذب بالا نشان داده شود و بزرگ بودن کاف نیز فشارخون کاذب پایینی را نشان خواهد داد.

فشارسنج
آنژیوکت
آنژیوکت ست اتصال سرم و سایر مایعات به عروق است. این وسیله جهت تزریق‌های مکرر یا طولانی مدت سیاهرگی داروها ، خون یا سایر محلول‌های تزریقی به کار می رود. آنژیوکت‌ها بر اساس سایز بیمار و مورد مصرف آن اندازه‌های متفاوتی دارند. معمولا آنژیوکت‌های صورتی رنگ ظریف تر بوده و در بچه ها ، عروق کوچک تر و برای انفوزیون سرم‌های ساده به کار می روند. آنژیوکت‌های آبی و سبز قطورتر هستند و معمولا در عروق بزرگ تر و برای انفوزیون مایعات با ویسکوزیته بالا نظیر خون و فرآورده‌های خونی و نیز در مواردی که نیاز به انتقال سریع مایع به بیمار است ، استفاده می شوند.
انواعی از آنژیوکت‌ها در انتهای خود دارای هپارین بوده (Heparin lock) و در صورتی که نیاز به استقرار طولانی مدت آنژیوکت جهت تزریق دارو و ... باشد از آن‌ها استفاده می شود.


سه راهی آنژیوکت
برای وارد کردن و تزریق هم زمان چند مایع به بدن به کار می رود.


اسکالپ وین (Scalp vein)
سر سوزنی است که جهت اتصال سرم به عروق به شکل موقت و در مواردی که حجم کم و مدت کوتاهی برای انفوزیون لازم است و گاهی در نوزادان به کار می رود. باله‌های پروانه ای شکل این محصول با رنگ‌های مختلف که نشانگر تنوع سایز سوزن آن است کاربرد آن را آسان می کند. از این وسیله نباید به جای آنژیوکت استفاده شود ، زیرا استقرار پایدار و مطمئنی در عروق ندارد.


ست سرم (Infusion set)
از این وسیله جهت تجویز مایعات وریدی از طریق آنژیوکت ، اسکالپ وین و ... استفاده می شود. دقت در سالم بودن این ست و اتصالات آن اهمیت دارد.

سرم
ست سرم رنگی (Coloured infusion set)
برای تجویز مایعات وریدی حساس به نور از طریق آنژیوکت استفاده می شود.


میکروست (Micro infusion set)
بـرای تجـویـز حجـم مشخـص و دقیقـی از داروهـا و محلـول‌هـای وریـدی به واسطه آنژیوکت و اسکالپ وین مورد استفاده قرار می گیرد. نحوه استفاده از آن مانند ست سرم است. با این وسیله امکان تنظیم قطرات وجود دارد.


کاتترها
لوله‌های پلاستیکی هستند که برای ارسال مایع یا تخلیه یک مایع از بدن مورد استفاده قرار می گیرند.


کاتتر کات دان (Cut down catheter)
در مواردی که به علت افت شدید فشارخون و در کودکان با دهیدراتاسیون شدید که به دلـیل کـلاپـس عـروق امکان رگ گیری بـه طـور معمـول وجـود نـدارد ، بـرای بـرقـراری Iv line جهت تزریق دارو با استفاده از یک جراحی سرپایی این وسیله داخل رگ قرار داده می‌شود.


کاتتر ساکشن یا سوند ساکشن (Suction catheter)
این نوع کاتتر معمولا بعد از اعمال جراحی قفسه سینه ، شکم یا سایر جراحی هایی که در حفرات بدن انجام می شوند و برای تخلیه ترشحات و سروزیته‌های بعد از عمل به کار می رود (Drainage catheter) و گاهی اصطلاحاً "‌درن"‌ نیز نامیده می شود. در تخلیه آبسه‌ها نیز استفاده از این کاتترها کاربرد درمانی دارند. از نظر ظاهری کاتتر شبیه سوند نلاتون است اما هر دو سر آن باز است و معمولا یک طرف آن داخل محفظه جمع آوری ترشحات قرار داده می شود.
درن‌ها در جراحی گردن ، پستان و قفسه سینه کاربرد زیادی دارند و احتمال ایجاد هماتوم و آبسه را کاهش می دهند.


سوند فولی (Foleys Balloon catheter)
این سوندها به دو نوع لاتکسی و سیلیکونی تقسیم می شوند و انواعی از سوندهای ثابت داخل مثانه هستند که توسط یک بالون در داخل مثانه ثابت شده و برای جمع آوری ادرار به کار می روند. سوندهای ادراری بر اساس سن و سایز بیماران اندازه‌های متفاوتی دارند. در بیمارانی که به دلایل خاصی مثل ناتوانی حرکتی ، اختلال هوشیاری ، اعمال جراحی و بی اختیاری ادرار و ... نیاز به استفاده طولانی مدت از سوندهای دائم ادراری دارند ، نیاز به آموزش‌های ویژه در زمینه مراقبت از سوند برای جلوگیری از عفونت‌های ادراری دارند. تفاوت نوع لاتکسی و سیلیکونی در مدت زمان قابل استفاده بودن آن‌ها است. سوند لاتکسی که رنگ آن زرد است به مدت 7‌ روز و نوع سیلیکونی که رنگ شفاف و روشنی دارد تا 80‌ روز قابل استفاده است.

Silicone Foley Catheters
سوند نلاتون (Nelaton catheter)
از کـاتترهایی است که برای تخلیه مایعات و معمـولا برای مجاری ادراری استفاده می شود. این نوع سوند معمولا در صورت نیاز به تخلیه موقت و مقطعی مایعات و ادرار استفاده می شود. همچنین تخلیه ترشحات دهان ، بینی و ریه‌ها در بیمارانی که به طور ارادی قادر به دفع ترشحات نیستند ، با عملی مشابه ساکشن کاتتر توسط سوند نلاتون نیز قابل اجرا است.
تـفـاوت سونـد نـلاتـون و ساکشن کـاتتـر در قسمت سر وسیله است. سر سوند نلاتون بسته و گرد و دارای سوراخ‌های جانبی در اطراف خود است تـا بـه راحتی مـایـع مـثـانه تـخـلیه شـود. اما ساکـشن کـاتـتر دارای سر باز و نوک تیز است. نلاتـون‌هـا نـیز بـر اساس سایـز شماره بـنـدی می‌شونـد و دو نوع مـردانـه و زنـانـه دارند. شمـاره‌های بـالاتـر (‌بـا طـول 40‌ سانـت)‌ سـایـز بزرگ‌تری دارند و در مردان استفاده می شوند و شماره‌های کوچکتر (‌با طول 11‌ سانت)‌ در زنان به کار می روند.


سوند معده (Nasogastric tube)
سوندهای نازوگاستریک که از راه دهان یا بینی بیمار تعبیه می شوند ، برای شستشوی معده  (در موارد خونریزی یا مسمومیت ها) یا برای تغذیه بیمار به کار می روند. این لوله‌ها بر اساس سایز و سن بیمار اندازه‌های متفاوتی دارند که از طریق رنگ کانکتور آن‌ها قابل افتراق هستند.


سوند تغذیه (Feeding tube)
فـیـدیـنـگ تـیـوب بـرای اسـتـفـاده در نـوزادان و اطـفال و نـازوگـاسـتریک بـرای اسـتـفـاده در خردسالان و بزرگسالان طراحی شده است. از جمله کاربرد این وسیله ، تخلیه معده از خون یا مـایـعـات در مـواردی مـانـنـد مـسـمـومـیت غذایی ، خـونـریزی‌هـای دسـتـگاه گـوارش ، مـسمـومـیت دارویی و ... است. همچنین در موارد عدم امکان تغـذیـه ارادی می توان جهت تغذیه یا خوراندن داروها از این وسیله استفاده کرد.


سوند رکتال (Rectal tube)
این نوع کاتتر با قرار گرفتن در ناحیه رکتوم ، خروج گاز یا مواد دفعی را آسان می کند. این سوند در اعمال جراحی روده یا در پرتونگاری از کولون برای وارد کردن ماده حاجب مورد استفاده دارد.


کاندوم شیت (Condum sheat)
این وسیله اغلب در سالمندان و بیمارانی که به هر دلیل قادر به راه رفتن نبوده یا دچار بی‌اختیاری ادرار هستند به کار می رود. با اتصال لوله رابط کیسه ادرار به انتهای کاندوم شیت ، ادرار دفعی به راحتی به داخل کیسه هدایت می شود و نیازی به سونداژ بیمار با سوند فولی یا نلاتون نخواهد بود. بنابراین احتمال عفونت‌های ادراری به میزان زیادی کاهش می یابد و استفاده از آن در منزل امکان پذیر خواهد شد.


چست تیوب (Chest tube)
از این لوله جهت تخلیه مایعات و ترشحات فضای پلور استفاده می شود. با استفاده از این وسیله در مواردی که ترشحاتی مثل خون ، چرک یا مایع در فضای قفسه سینه وجود دارند ، می توان به سرعت مواد پاتولوژیک و فشار اضافی را از فضای جنب تخلیه کرد.


همواک (Hemovac)
این وسیله با استفاده از ایجاد سیستم خلاء و مکانیسم مکش ، خون و ترشحات حفره ای داخل بدن را که پس از عمل جراحی در بدن باقی می مانند خارج می کند.


آتل
آتل وسیله ای است که برای بی حرکت کردن عضو آسیب دیده ، شکسته یا در رفته استفاده می شود یا برای ثابت کردن اندام‌ها بعد از اعمال جراحی ارتوپدی و تروماها به کار می رود. این وسیله بر اساس محل استفاده ، انواع و اشکال مختلفی دارد.


انواع آتل
- آتل خشک (‌مثل یک تکه چوب یا صفحه فلزی)
- آتل نرم (مثل بالش یا ملحفه چند لا شده)
- آتل کششی
- آتل بادی یا پلاستیکی (از بازوبند فشارسنج یا وسایل شبیه آن نیز می توان به عنوان آتل بادی استفاده کرد.)


نکات مهم در استفاده از آتل
در آتل‌های ساختگی و موقت باید مطمئن بود که آتل سالم بوده و فاقد زوائد ایجاد ضایعه (‌مثل زائده‌های تیز یا میخ)‌ باشد.
آتل باید به قدر کافی بلند باشد که نه تنها عضو شکسته بلکه مفاصلی را که در بالا و پایین شکستگی قرار دارند نیز بی حرکت کند.
پس از گذاردن آتل لازم است قسمت هایی را که بین آتل و عضو خالی مانده اند ، به وسیله پنبه یا پارچه پر کرد. سپس آن را به وسیله باند یا در صورت نبودن آن‌ها با طناب ، دستمال و غیره ثابت و محکم کرد.
در آتل بندی باید از انتهای اندام به ابتدای آن بانداژ شود. قبل و بعد از آتل بندی ، نبض عضو شکسته مورد بررسی قرار گیرد تا اگر در طی آتل بندی مسیر گردش خون بسته شده باشد بتوان مشخص نمود. معمولا داخل آتل فلزی را پنبه گذاشته و عضو مربوطه داخل آن گذاشته می‌شود. در مورد آتل‌های بادی به طور مداوم باید فشار هوای داخل آتل کنترل شود. از آتل‌های بادی برای کنترل خونریزی‌های داخلی و خارجی دست یا پا نیز می توان استفاده کرد ؛ حتی ‌اگر دچار شکستگی هم نباشند. عمل این آتل به صورت اعمال فشار مستقیم است و معمولا در مواقعی مؤثر واقع می شود که در یک جراحت حاد ، لازم باشد تمام عضو مجروح تحت فشار قرار گیرد.


وسایل مورد نیاز برای پانسمان
گاز استریل ، پنبه استریل ، پد (‌پد از لایه هایی از پنبه و گاز یا پارچه دیگری که قدرت جذب ترشحات را دارد تشکیل شده است)‌ ، باند نواری و چسب ، قیچی ، پنس و مواد ضد عفونی کننده. به جای گاز می توان از پارچه خانگی تمیز و غیر پرزدار استفاده کرد ولی مواد پرزدار و کرک دار (‌مثل پنبه)‌ ، نباید به طور مستقیم روی زخم گذاشته شوند ، چون رشته‌ها ممکن است به داخل زخم نفوذ کنند. کلیه وسایل پانسمان حتی الامکان باید استریل باشند. بعضی از وسایل را می توان به وسیله جوشاندن در آب به مدت 10‌ تا 20‌ دقیقه از زمان شروع جوش استریل کرده یا لوازم فلزی را به وسیـلـه شعـلـه آتـش می تـوان ضـدعفـونـی کـرد. پارچه‌های مورد استفاده در پانسمان را که استریل نیستند می توان با اطو کشیدن استریل کرد.


انواع گاز و باند
گـاز و باند پنبه ای در سایزهای مختلف برای پانسمان قسمت‌های مختلف وجود دارند.


گازهای وازلینه
نوعی گاز استریل سوراخ دار و آغشته به وازلین است که برای پر کردن حفرات زخم،  سوختگی‌ها و ... به کار می رود.


باندهای کشی
از ایـن نـوع بـانـد بـرای پـانـسمـان‌های فـشاری زخم‌ها به خصوص در مراحل پایانی بهبود زخم سوختگی استفاده می‌شود.


باند‌های پانسمان
در سایزهای مختلف و اشکال متفاوت برای هر نقطه از بدن به کار می روند.


باندهای گچی
برای گچ گرفتن موضع آسیب دیده استفاده می شوند.


تجهیزات ژنیکولوژی
اسپکولوم ها: ‌وسایلی هستنـد کـه بـرای معاینات ژنیکولوژیک ، سرویکس و واژن به کار می روند. سایز کوچک ، متوسط و بزرگ دارند و بر اساس سایز بیمار استفاده می شوند.
انواع یک بار مصرف بر انواع استیل برتری دارند ، زیرا ریسک انتقال عفونت کمتری دارند.


IUD: وسیله ای است که برای پیشگیری از بارداری در داخل رحم کار گذاشته می شود و در انواع Copper T ، مولتی لود و پروژسترونی موجود است. این وسیله در دوره‌های زمانی 8-4 ساله در رحم کـار گـذاشته می شود و پـس از پـایان این مـدت بـاید خارج شود. نوع پروژسترونی IUD در خانم هایی که خونریزی‌های قاعدگی زیاد دارند مناسب تر است.
اسپاچولای چوبی: ‌وسیله چوبی برای انجام سیتولوژی رحم و انجام اسمیر از سرویکس است.


انواع نخ‌های بخیه و کاربرد آن ها
نـخ‌هـای بخیـه شامل انواع اصلی نایلون ، نخ ابریشم (‌سیلک)‌ و کات گوت است که بر‌ اساس نوع و مدل سوزن آن‌ها استفاده‌های مختلفی دارند و به دو دسته قابل جذب و غیر‌قابل جذب تقسیم می شوند. انواع قابل جذب شامل دو نوع طبیعی و مصنوعی است. نوع طبیعی خود به دو نوع پلین (plain) و کرومیک (chromic) تقسیم می شود. قابل ذکر است که به نخ‌های قابل جذب طبیعی کات گوت (catgut) هم گفته می شود. مدت زمان جذب برای نخ‌های پلین بین 1 تا 14 روز بر حسب سایز نخ در نسوج مختلف بدن است. هرچه قطر نخ بیشتر باشد ، زمان جذب بیشتر خواهد بود. نخ‌های پلین بیشتر در نقاط سطحی بدن و برای دوختن زیر جلد و عروق سطحی و گاهی در جراحی پلاستیک برای دوختن پوست و زیر پوست استفاده می شود. پلین و کرومیک از بافت همبند تخلیص شده ساخته شده اند ، بنابراین در بیماران دچار حساسیت یا آلرژی شناخته شده نسبت به کلاژن دارای منع مصرف هستند. مصرف این نخ‌ها در نسوج قلب ، عروق و اعصاب است. نخ‌های پلین و کرومیک برای اینکه همیشه نرم بمانند و از خشکی آن‌ها جلوگیری شود ، داخل نوعی محلول که با درصد مشخصی از الکل و گلیسرین و آب مقطر ساخته می شود قرار می گیرند و در ضمن ماده ای به این محلول اضافه می شود تا از زنگ زدن سوزن جلوگیری شود.


نخ قابل جذب مصنوعی (‌ویکریل)
نخ قابل جذب صناعی برخلاف کات گوت واکنش بافتی ایجاد نمی کند اما سرعت جذب کمتری دارد. این نخ در جراحی‌های مختلف زمانی که نیاز به مدت جذب طولانی نخ باشد به کار برده می شود و حدود 2 برابر نخ کرومیک هم قطر خود استحکام دارد و این خاصیت موجب می شود تا جراح با نخ نازک تر استحکام بیشتری را در موضع ایجاد کند. زمان جذب این نخ حدود 90-60 روز است. این نخ‌ها به رطوبت حساس هستند لذا در هنگام تولید بعد از رطوبت گیری در فویل‌های مخصوص آلومینیومی بسته بندی می‌شوند.


نخ‌های غیر قابل جذب طبیعی و مصنوعی
نخ غیر قابل جذب طبیعی: سیلک است که از جنس ابریشم طبیعی است و از آن برای دوختن پوست ، روده ، غلاف عضلات و گره زدن سر عروق استفاده می شود.


نخ غیر قابل جذب مصنوعی: دو نوع است ؛ نایلون و پلی پروپیلن.
نخ نایلون: بسیار پر مصرف است. نرم نیست و سطح صافی دارد. بنابراین برای دوختن مناطق چین دار مثل زیر بغل ، پوست چانه و ...  چندان مناسب نیست و برای دوختن پوست ، غلاف عضلات ، عروق و چشم استفاده می شود. این نخ پس از 10 سال مولکول‌هایش از هم پاشیده و باز می شود و از بین می رود.
نخ پلی پروپلین: از نخ‌های غیر قابل جذب است و به دلیل حساسیت کمتری که نسبت به نخ نایلون در بدن بیماران ایجاد می کند و همچنین به دلیل نوع گره آن که بسیار با دوام تر و در عین حال کم حجم تر از نخ نایلون است در عمل‌های قلب و عروق استفاده می شود.


نخ‌های بدون سوزن و کاربرد آن ها
کرومیک بدون سوزن: برای بستن سر رگ‌ها و بعضی از نسوج استفاده می شود.
پلین بدون سوزن: برای بستن سر رگ‌های سطحی تر به کار می رود.
نخ ابریشم یا سیلک: به صورت تک رشته ای و چند رشته ای استفاده می شود و برای بستن سر رگ‌های عمقی و دوختن پوست استفاده می شود.
نخ کـات گـوت (cut gut): نـخ قـابـل جـذب توسط آنزیم‌های بدن که برای نسوج زیر جلدی به کار برده می شود.


انواع سرنگ و سر سوزن
سرنگ‌هـا در انـدازه‌های مختلف و بر اساس مورد مصرف تقسیم بندی می شوند.
کـاتر سر سوزن (needle cutter): ‌وسیله ای است که دارای یک تیغه فلزی و safty box بوده و برای معدوم کردن سر سوزن‌های استفاده شده به کار می رود. این ابزارها باید در همه مراکزی که تزریقات انجام می دهند برای جلوگیری از انتقال آلودگی ایدز ، هپاتیت و غیره وجود داشته باشند و به مرجع مـسئول جهـت جمع آوری تـحـویل داده شوند.
کارپول: کارتریج (carpool) پوکه حاوی ماده بی حـسی کـه مـعـمـولا در دنـدانپـزشکی استفاده می‌شود و حجم معینی از دارو در آن وجود دارد.
شانت (shunt): شانت‌ها کاتتر داخلی جهت تـنظیم فشار و تخلیه ضایعات جمع شده در یک عضو با برون ده مشخص هستند.
انواع شانت ها: ریوی-قلبی-عروقی ، لومبار ، مغـزی و ... هـستـنـد. بـیـماران دارای شانـت ، بــه مراقبت‌های ویژه نیاز دارند.
استنت: تجهیزاتی که در محل‌های به خصوص در بـدن کـارآیـی خاصـی خواهنـد داشـت (کـاشـتـنـی‌های غـیر فـعـال.) اسـتـنـت‌هـا در اعـمـال جراحی ارتوپـدیک ، گـوارشی ، قلبی و ... به کار می‌روند.

Syringe
محلول‌های ضد عفونی کننده
مـعـمـولا محـلول‌هـای ضـدعـفونی بـرای شـستـشـوی دست‌هـا قـبـل از اعـمـال جراحی و ضـد‌عفـونـی وسـایـل استفـاده می‌شوند. بیشترین ماده مورد استفاده کلرهگزیدین و بتادین است.

جمعه 2 فروردين 1392برچسب:, :: 22:19 :: نويسنده : مجيد مظفري

 

                                     

درباره دوربینهای مدار بسته

در کشورهای پيشرفته امروز از دو ربينهای ديجيتالی در موارد مختلف استفادهای بهينه به عمل می آيد، منازل مسکونی، برجها، مراکز خريد، فروشگاههای بزرگ، فرهنگسراها، بانکها ،  سفارتخانه ها، جواهر فروشيها، نهادهای دولتی، رستورانها، مراکز  تفريحی و ورزشی، بيمارستانها، مهدهای کودک، دانشکاهها، تئاتر ، مدارس، سانسهای سينما  و دهها مکان ديگر، که متاسفانه بدليل نا آشنائی با اين محصولات در کشورها هنوز بخوبی شناخته شده نيستند .
دوربينهای ما از فن آوری روز دنيا و محصول کشور کره و ژاپن است که این دو کشور در صادرات اين نوع محصولات به سرتاسردنيا بسيار موفق بوده اند. 
انواع مختلف انها (بی سيم وبا سيم) در ابعاد و اندازه های متنوع و کاربری تخصصی آن به کاربران اين اجازه را می دهد تا بهتر بتوانند در موارد دلخواه ازآنها استفاده کنند .

بانصب دستگاههای STANDALON E ، DVR می توانيد ازموقعيت تمام دوربينهای نصب شده در مکانهای مختلف همه بخشهای مورد نظررا برروی يک صفحه مانيتورهمزمان مشاهده کنيد . 
شرکتهائی که کارخانه آنها با فاصله زيادی از دفتر مرکزی قرار دارند می توانند با يک تماس تلفنی (بدون استفاده از اينترنت) هر لحظه که بخواهند تمام مراحل توليد و يا قسمتهائی که دوربين در انجا نصب شده را دقيقا کنترل و به کارمندان دستورات لازم را بدهند.

کارائی بعضی از دوربينها بخاطرگردش 360 درجه اين استفاده (ازاينترنت)هر لحظه که بخواهند تمام مراحل توليد و يا قسمتهائی که دوربين در آنجا نصب شده را دقيقا کنترل امکان را به شما می دهد که با تعداد دوربين کمتری مکانهای ضروری را کنترل کنيد که اين از هزينه های شما می کاهد و می توانيد مکان دلخواه را از طريق يک دکمه زوم و کنترل نمائيد.

بعضی از انواع دوربينها با گرمای60 درجه بالای صفر و در سرمای 40 درجه زيرصفر با بکارگيری از يستم های خنک کننده و گرم کننده داخل آنها اين امکان را به شما می دهد که در هروضعيت جوی از محيط دلخواهتان مراقبت کنيد . 
_ شما می توانيد زنگهای خطر، زنگهای خبر دهنده، دود و آتش سوزی و تمام دوربينها را به دستگاه DVR متصل نمائيد تا در زمان حادثه دوربينها خودکار محلهای آسيب ديده را برای شما زوم نمايد . 
_ ضبط تصوير بر روی دستگاههای ويدئوئی تا960ساعت و قابليت اتصال به مانيتور و دستگاه پرينتر مزيت های اين دستگاههاست.

سیستمهای نظارت تصویری تحت شبكه

تدابیر امنیتی همیشه و در همه جا ضامن وجود بستری امن و آرام جهت پیشبرد هر چه بهتر و سریعتر امور و فراهم آورنده آسایش خیال بیشتر برای محیطهای کار و زندگی بوده اند.

سیستم های نظارت تصویری از گذشته ابزاری كار آمد  در این  زمینه  به شمار می رفته وپیشرفتهای روز افزون در این شاخه از تكنولوژی همه روزه امكانات و تسهیلات بیشتری به این سیستمها اضافه کرده اند.

 امروزه درادارات ،سازمانها،كارخانجات ،اماكن عمومی و منازل مسكونی انواع متعددی از شبكه های ارتباطی سیستمهای مختلفی از قبیل تلفن ها ،شبكه های جریان برق ،شبكه های  كابلی بین تجهیزات ضد سرقت ، شبكه های ارتباطی  تجهیزات  نظارت تصویری آنالوگ و شبكه های دیتا و..... موجود می باشد ،اما با پیشرفتهای زیادی كه در شبكه های دیتا  یا Ethernetحاصل شده و كاربرد های زیاد و انعطاف  قابل ملاحظه این شبكه ها ، تمام شبكه های دیگر در  حال ارتقا ء  به سطحی می باشند كه  بتوانند در این شبكه ها  وارد شوند .

در همین راستا سیستمهای  نظارتی نسل جدید به كلی تغییر رویه داده و با بكارگیری تكنولوژی تصویری دیجیتال و بهره گیری  از امكانات  ارتباطی  شبكه های Ethernet  خود را به بخشی از این شبكه ها تبدیل نموده اند .در ساختار جدید این سیستمها نیازی به وجودیك شبكه كابلی  نقطه به نقطه آنالوگ نبوده و تجهیزات اضافی از میان رفته اند . در این ساختار دوربینهای نظارتی مستقیما" به شبكه های محلی وارد شده و تصاویر زنده دیجیتال را به هر نقطه دلخواه روی شبكه ارسال می دارند. همچنین می توان از هر نقطه از این شبكه تصاویر دوربینها رانظاره كرد یا بدون نیازبه تجهیزات و مسیرهای ارتباطی­­ دیگر از راهی دور  این دوربینها را كنترل نمود.

انواع دوربین های مورد استفاده در سیستم های مداربسته : 

دوربین ثابت صنعتی : 

که در مارک ها و نوع ها و قیمت های متفاوت در بازار موجود می باشد. اکثرا دوربین بدون لنز می باشد که لنز مربوطه بنا به نیاز باید تهیه و نصب گردد.  کیفیت دوربین از تعداد خط تصویر که ایجاد می کند مشخص می گردد. که به TVline گفته می شود . که کیفیت های مورد قبول  از 350 TVL شروع شده و بهترین کیفیت 600 TVL می باشد دوربین های فوق منهای سیستمی که در داخل آن  وجود دارد که دیجیتال و یا آنالوگ باشد خروجی تصویر آنالوگ 75 hertz برای ما می دهد که سیگنال های تولید شده  توسط کابل Coaxial (تصویر) به محل ضبط تصاویر انتقال داده می شود. برخی از دوربین های پیشرفته خود دارای منوی تنظیمات نیز می باشند که بصورت دیجیتالی روشنایی وضوح و رنگ و ... قابل تنظیم در دوربین نیز می باشد. البته این نوع دوربین ها به مراتب گرانتر می باشند.این دوربین ها کاربرد زیادی دارند که در محیط های داخلی و تمیز از پایه کوچک دوربین و در محیط های بزرگ و بیرونی جهت محافظت از گرد و غبار و رطوبت داخل کاور قرار داده می شود. دوربین های جدید قابلیت دید در شب را نیز دارا می باشند دید در شب با علامت D/N نشان داده می شود. دید در شب به حالتی اطلاق میگردد که با حداقل نور و یا با کمک نور مادون قرمز (نامرئی) در محل های کاملا تاریک قابلیت تصویر برداری را دارا می باشند ( بصورت سیاه و سفید) .

دوربین های دید در شب با پروژکتور مادون قرمزIR  :

این دوربین ها در انواع محیط ها کاربرد دارند از خصوصیات این دوربین ها به دید در شب بودن آنها می توان اشاره کرد و نیاز به لنز ندارند . برخی از مدل ها قابلیت تنظیم لنز و زوم کردن سه برابر اپتیکال را نیز دارا می باشند ولی مدل های کوچک ان از قبل تنظیم شده می باشند. تعداد LED های موجود بر روی آن قدرت پروژکتور آن را نشان می دهد که حداکثر تا 30 متر را می توانند پوشش دهند . این پروژکتور هیچ کونه نور مرئی ( قابل دیدن نیست) ندارند ولی برای دوربین بسیار کاربرد دارد. این دوربین ها بطور اتوماتیک در هنگام شب و یا تاریکی به حالت دید در شب سوئیچ می شوند و در روز و روشنایی بصورت رنگی  تصاویر را نشان خواهد داد . این دوربین ها خود در برابر آب و خاک و گرد و غبار عایق می باشند و بطور پیش فرض نیازی به کاور محافظ ندارند منبع تغذیه این دوربین 12 ولت 2 آمپر و خروجی تصویر 75هرتز می باشد. این دوربین ها هم در کیفیت های متفاوتی در بازار وجود دارد. 500 TVL کیفیت خوبی می باشد. 

دوربین های مخفی و کوچک :

 این دوربین ها در ابعاد کوچک طراحی شده و قابل استفاده در محیط هایی که بطور نا محسوس باید تحت نظارت باشد مورد استفاده قرار می گیرد . این دوربین ها از منبع تغذیه 12 ولت استفاده میکند و انواع بی سیم و یا با سیم در بازار موجود می باشند.

دوربین های DOME دام یا همان دوربین های سقفی :  

 این دوربین ها دارای محفظه شیشه ای جهت جلوگیری از گرد و غبار  بصورت حبابی طراحی شده است  این دوربین ها بر روی سقف نصب میگردند و در انواع مدل های معمولی و دید در شب در بازار موجود می باشد. از این دوربین ها در محیط اداری و منازل بیشتر کاربرد دارد. این دوربین ها ثابت بوده و قابل تنظیم بصورت 360 درجه افقی و 90 درجه عمودی می باشند. این دوربین ها نیز در کیفیت های متفاوتی در بازار موجود می باشد.

دوربین های SPEED DOME دوربین های چرخشی و زوم دار :

یکی از پیشرفته ترین دوربین های موجود در حرفه دوربین مداربسته می باشد که انواع مختلفی دارد. این دوربین ها قابلیت چرخش 360 درجه افقی و 90 درجه عمودی از راه دور می باشند و حتی قابل برنامه ریزی جهت اجرای دستورات از پیش تعریف شده می باشد . این دوربین ها از طریق کیبورد های مخصوص به خود و یا از طریق کامپیوتری و یا خروجی RS232  دستگاه های DVR قابل کنترل و برنامه ریزی می باشند . این دوربین ها بسته به نوع آن از قدرت زوم اپتیکال و سرعت چرخش متفاوتی برخوردار می باشند که معمول ترین و متداول ترین آنها از زوم اپتیکال 22x و بیشتر برخوردار می باشند. در خطوط تولیدی و یا محوطه های بزرگ جهت اسفاده از چندین دوربین از این دوربین ها استفاده می شود .  سیستم های مشابه کوچکی با قدرت زوم 10x برای محیط های نسبتا بزرگ اداری مثل بانک ها و سالن های کنفرانس و ...  نیز وجود دارد که از راه دور قابل کنترل می باشد. 

در مقابل این دوربین ها دوربین های چرخشی بی سیم نیز وجود دارند که ارزانتر ازspeed dome می باشد  که دارای موتور در پایه می باشند که از طریق ریموت کنترل مربوطه که معمولا تا 500 متر هم جواب می دهد عمل چپ و راست نمودن دوربین را انجام می دهد ولی قابلیت زوم و سرعت چرخش در آنها وجود ندارد. و باز دوربین های مشابه دیگری نیز وجود دارد که از  از طریق کیبورد مخصوص speed dome و کامپیوتر قابل کنترل می باشد و حتی دارای  زوم 32x نیز می باشند که از طریق یک تله متر قابل کنترل و برنامه ریزی می باشند ولی فقط از سرعت چرخش بالا برخوردار نمی باشند یعنی سرعت چرخش دوربین در اختیار کاربر نیست ولی در دوربین های Speed dome قابلیت تنظیم سرعت چرخش از بسیار آهسته و خیلی سریع وجود دارد.  از این دوربین ها نیز میتوان از پایه ثابت استفاده کرد که کاربر فقط عمل Zoom in  و Zoom out میتواند انجام دهد که در محل هایی شبیه راهرو و معابر کاربرد خوبی دارد و از قیمت مناسبی نیز برخوردار می باشد.


جمعه 2 فروردين 1392برچسب:, :: 16:38 :: نويسنده : مجيد مظفري

 وضیحاتی در مورد دوربینهای مداربسته
دوربین رایج مورد استفاده در سیستم های CCTV
دوربین رنگی و مونوکروم : 
دوربین رنگی این قابلیت را دارند تا تصاویر را به صورت تمام رنگی به مونیتورهای گیرنده ارسال نمایند البته از نظر قیمت در مقایسه با دوربین مونوکروم بسیار گرانتر می باشند ولی با این حال امروزه در نصب و راه اندازی سیستم های CCTV بسیار متداول شده است . در دوربین امنیتی به طور ویژه ممکن است این نیاز احساس شود که اشیا و امکانات باید با دقت بالایی مورد مونیتورینگ قرار گیرند از این رو دوربین رنگی نیز وارد بازار شده اند که در شرایطی که میزان روشنایی محیط در حد پایینی باشد میتواند با جزییات بالا تصاویر را به صورت رنگی نمایش دهد . دوربین مونوکروم که به نام های دوربین سیاه و سفید و یا B&W نیز خوانده میشوند نسبت به دوربین رنگی قیمت پایین تری دارند اما از آنجا که برای رویت در مقایسه با دوربین رنگی نیاز به روشنایی کمتری دارند در محیط هایی که روشنایی کمتر است و اشیای تیره تری وجود دارند میتوان از این دوربین ها استفاده نمود . این نوع دوربین ها با توجه به این که از CCD هایSINGLE PLATE نیز استفاده میکنند در مقایسه با دوربین رنگی تصاویر با دقت بالاتری را ارایه میدهند . 

شکل ظاهری دوربین مورد استفاده

در سیستم های CCTV با توجه به محیطی که نیاز است تا دوربین نصب شود میتوان از دوربینی در شکل های استوانه ای ، جعبه ای ، دام و دام های ترکیبی استفاده نمود . دوربین نوع دام از یک محفظه گنبدی شکل تشکیل شده اند که دوربین را در مقابل خطرات غیر جدی محفظت میکند . در درون این محفظه میتوان دوربین را به صورت قابل گردش به حالت افقی یا عمودی قرار داد . در دوربین دام ترکیبی بخش های هد متحرک برای چرخش به صورت افقی و یا عمودی ، موتور محرک لنز و خود دوربین هر یک در بخش های جداگانه ای درون محفظه در بر گیرنده دوربین قرار دارند . محفظه به طور کامل نسبت به رطوبت و غبار محفظت شده است و به گونه ای طرحی شده است که صدای ناشی از حرکت دوربین را به حداقل می رساند . 

منبع تغذیه سیستم های AC MAINSYSTEM

در صورتیکه از منبع تغذیه AC برای استفاده از سایر امکانات مانند کاور نیز استفاده شود هزینه نصب منبع تغذیه کاهش می یابد . 24V ACSYSTEM این حالت هزینه تمام شده را کاهش میدهد مخصوصا زمانیکه که دوربین به صورت ترکیبی با کاور و هد های چرخاننده افقی و عمودی متصل شده باشد .
12 V DC SYSTEM
از مهمترین مزیت های استفاده از این روش در این است که با توجه به اینکه منبع تغذیه مستقیما به دوربین متصل میشود و تغذیه هماهنگ کننده سیگنال های ویدیویی از این منبع تغذیه استفاده نمی کند امکان افت ولتاژ در این حالت به حداقل میرسد .

SINGLE CABLE

در این روش با استفاده از یک کابل کواکسیال سیگنال ویدیویی و کابل تغذیه دوربین از یک منبع استفاده میکنند و بنابراین مقدارهزینه های سیم کشی کاهش می یابد . البته باید توجه داشت که برای مسافت های طولانی نباید از این روش استفاده نمود و همچنین دوربین مختلف از سازندگان متفاوت را نمیتوان با این روش به یکدیگر مرتبط نمود . 

کارآرایی دوربین ها

مهمترین انتظاراتی که از یک دوربین امنیتی میرود وضوح دوربین و میزان روشنایی تصاویر ارایه شده توسط آن است . منظور از وضوح در واقع کمیتی است که نشان میدهد تصویری که توسط دوربین ارایه شده است تا چه مقدار شفاف و خوانا است . وضوح دارای دو شاخص افقی و عمودی است منظور از وضوح افقی تعداد خطوط سیاه و سفیدی عمودی است که با چشم به راحتی میتواند از تصویری که توسط دوربین تهیه شده است دیده شود . دوربینی که در بحث امنیتی مورد استفاده قرار میگیرند دارای وضوح افقی بین 330 تا 480 میباشد . در صورتیکه وضوح بالاتری مورد نیاز باشد ، دوربین CCD با وضوح افقی بالاتر از 600 خط باید مورد استفاده قرار گیرد . در مقابل منظور از وضوح عمودی تعداد حداکثر خطوط افقی است که میتواند دوربین برای تهیه تصویر از آن استفاده نماید . مقدار این وضوح با توجه به سیستم اسکن مورد استفاده ( PAL,SECAM,NTSC ) میتواند بین 350 تا 400 خط باشد . 

حداقل میزان روشنایی تصاویر در واقع حداقل چگالی نوری است که از شئ مورد نظر باید تابیده شود تا دوربین بتواند از آن تصویر مناسبی ارایه دهد . واحد سنجش روشنایی بر حسب لوکس است و هر لوکس در واقع میزان روشنایی یک متر مربع از سطحی است که شدت نوری برابر 1 لومن بر آن تابیده شود . به صورت تجربی میتوان گفت که روشنایی یک لوکس میزان نوری است که از یک شمع در فاصله یک متری دیده میشود . 

فن آوری های مورد استفاده در دوربین امنیتی

تصحیح نور پشتی : در صورتیکه پنجره یا منبع نوری پر قدرتی در زمینه تصویری که دوربین ارایه میدهد قرار گیرد تصحیح این نور در دوربین ممکن است باعث شود تا موضوعاتی که در مقابل این منبع نوری قرار گرفته اند بسیار تاریک و حتی غیر قابل تشخیص گردند . از این رو فن آوری BLC در دوربین مجهز به این فن آوری باعث میگردد تا اشیا مقابل منابع نوری با دقت کفی و وضوح مناسب تولید شوند.

WIDEDYNAMICRANGE

در حالیکه فن آوری BLC باعث میشود تا اشیای تیره موجود در تصاویر واضح تر گردند فن آوری WDR در دوربین ها سبب میشود تا در صورتیکه در محل تصاویر تیره و روشن وجود داشته باشد وضوح هر یک از این اشیا متناسب با یکدیگر و به صورت کاملا مشخص از هم تشکیل گردد . 

تقویت کردن تصویر : IMAGE ENHANCER

این فن آوری سبب میشود تا در تصاویر تولید شده لبه های اشیا مشخص تر شوند و در تصاویر ارایه شده اشیا کاملا متمایز از یکدیگر به نظر آیند . 

بالانس سفیدی تصویر : 

در صورتیکه شعله یک شمع را در مقابل یک دوربین ببینیم مشاهده میشود که نقاط سفید رنگ شعله به صورت آبی کم رنگ و نقاط کم دماتر در شعله به رنگ زرد مایل به قرمز دیده میشود در صورتیکه در واقعیت اینگونه نیست و یا زمانیکه رنگ لباس های اشخاص در دوربین مشاهد شود دیده میشود که رنگ آنها در محیط درون اتاق با محیط خارج از اتاق که نور بیشتری در آن است تفاوت پیدا میکند اما در چشم انسان این اتفاق نمی افتد . دلیل این امر در این است که چشم انسان رنگ سفید موجود در محیط را متناسب با درجه حرارت آن رنگ احساس میکند و بقیه رنگ ها را با توجه به درجه حرارت رنگ سفید موجود در محیط تشخیص میدهد . این فن آوری که در دوربین مجهز به AWB استفاده میشوند باعث رفع این مشکل در تصاویر به دست آمده از دوربین میگردد و تصاویر با رنگ های واقعی تری متناسب با درجه حرارت رنگ سفید موجود در محیط میدهد . 

تصحیح اتوماتیک سیگنال : 

این فن آوری باعث میشود که سیگنال ورودی در صورتیکه به طور ناگهانی افزایش و یا کاهش یابد این مقدار تغییر ناگهانی را از بین برده و به سیگنال اولیه قبل از تغییر تنظیم کند . البته باید توجه داشت که این امر باعث میشود در شرایط نوری پایین ، بر روی تصاویر به دست آمده نویز ایجاد میگردد . 

تصحیح اتوماتیک حساسیت : 

این فن آوری در دوربین امنیتی باعث میگردد که میزان روشنایی به دست آمده از تصاویر تهیه شده توسط دوربین در یک حد متعادل قرار گیرد این امر با کنترل سرعت شاتر دوربین تعیین میشود و با تغییر سرعت شاتر به جای تغییر در کوچک شدن یا بزرگ شدن لنز میزان نور ورودی را در حد متعادل قرار میدهد . این فن آوری AES در مناطقی که فرکانس برق منطقه 50 هرتز باشد قابل استفاده نخواهد بود . 

تصحیح لزرش : 

در مناطقی که مقدار فرکانس برق 50 هرتز میباشد نور متصاعد شده از لامپ های فلورسنت و یا لامپ های جیوه ای باعث ایجاد پرش در تصاویر به دست آمده از دوربین میشود دلیل این امر هم در این است که سیکل فرکانس خاموش و روشن شدن لامپ در این مناطق هر 50/1 ثانیه است و سرعت شاتر 60/1 ثانیه و تولید 60 فرم در ثانیه است از این رو در این مناطق در صورتیکه سرعت شاتر را به 120/1 افزایش دهیم این مشکل حل خواهد شد اگر چه این امر باعث میشود تا تصویر به دست آمده مقداری تیره تر گردد . 

تصحیح حداکثر حساسیت :

این فن آوری باعث میشود تا سرعت شاتر کاهش یابد این امر زمانی مناسب است که بخواهیم از موضوع مورد نظر مدت زمان بیشتری تصویر داشته باشیم . اگر چه این عمل سبب از بین رفتن تعدادی از فرم ها و یا ایجاد نویز در تصویر نیز میشود اما با ترکیب با فن اوری دید در روز و شب میتواند به صورت بهینه تری مورد استفاده قرار گیرد . 

دید در شب :

در صورتیکه بخواهیم از منطقه ای تصویر داشته باشیم که میزان روشنایی در آن از یک لوکس کمتر باشد میتوان فیلتر قطع اینفرارد را از مقابل CCD دوربین برداشت . در این صورت منبع ساطع کننده اینفرارد به عنوان منبع نوری برای دوربین به کار برده میشود و در نتیجه میتوان درمناطق تیره نیز از اشیا تصویر داشت . البته استفاده از این فن آوری باعث میشود که دوربین رنگی نیز در این شرایط کاری تصاویر مونوکروم تولید نمایند . 

فیلتر کردن نقاط خاص از دید دوربین : 

در هنگام تصویر گرفتن از مناطق خاص در صورتیکه نیاز باشد تا بخش خاصی از مکان مورد نظر مورد مونیتورینگ دوربین قرار نگیرد مانند پنجره های ساختمان های اطرف میتوان تا حداکثر 4 بخش را توسط این فیلتر از مونیتور شدن توسط دوربین حذف نمود . این فن آوری بر روی دوربین متحرک و هنگام زوم کردن دوربین نیز قابل استفاده میباشد . 





تکنولوژی های معمول دوربینهای مداربسته
یک دوربین را میتوان به مانند چشم انسان در نظر گرفت ، زمانی که نور وارد دوربین میشود به وسیله سنسورهای تبدیل تصویر ، CCD ، به سیگنال های الکترونیکی تبدیل می گردد . درست مانند آنچه در شبکیه چشم انسان اتفاق می افتد . سپس این سیگنال های الکترونیکی به یک نمایش دهنده مانند تلویزیون فرستاده میگردد .
چشم انسان : 

چشم انسان تقریباً یک عدسی کروی با قطر 5/2 سانتی‌متر می‌باشد که از چندین لایه مختلف که درونی‌ترین آن‌ها شبکیه نام دارد تشکیل شده است. ماهیچه‌های اطرف چشم اندازه لنز را تنظیم می‌کنند که این‌کار چشم را قادر به زوم (zoom) کردن روی اشیاء می‌کند . وظیفه عدسی چشم ، فرم و شکل دادن به تصویری است که توسط میلیون‌ها سلول گیرنده مخروطی (Cone) و میله‌ای (rod) گرفته شده و برروی پرده شبکیه افتاده است ، می‌باشد . سلول‌های میله‌ای به یک عصب معمولی که از انتها به شبکیه ختم می‌شود و فقط در سطح نور پایین فعال است متصلند و سلول‌های مخروطی هر کدام به یک عصب اتصال دارند . آن‌ها در نورهای شدیدتر، بیشتر فعالند و میزان درک ما از رنگ‌ها را نوع فعالیت این‌ مخروط‌ها مشخص می‌کند . در میان شبکیه ناحیه‌ای به‌نام نقطه کور وجود دارد که در آن هیچ‌ گیرنده‌ای موجود نیست . در این ناحیه اعصاب به‌صورت جداگانه به عصب بینایی که سیگنال‌های دریافت شده را به قشر بینایی مخ انتقال می‌دهند ، وصل می‌شود .

دوربین CCD : 


CCD از جهت عملکرد تقریباً مانند چشم انسان کار می‌کند . نور از طریق یک عدسی وارد دوربین و برروی یک پرده مخصوص تصویر می‌شود که تحت عنوان تراشه CCD شناخته می‌شود. تراشه Charge Coupled Device) CCD) که تصاویر با استفاده از آن گرفته می‌شوند از تعداد زیادی سلول تشکیل شده که همگی در یک تراشه با الگوی خاصی مرتب شده‌اند و تحت عنوان پیکسل (pixels) شناخته می‌شوند . زمانی که تراشه CCD این اطلا عات را دریافت می‌کند ، آن‌ها را به شکل سیگنال‌های دیجیتالی از طریق کابل‌هایی به سیستم دریافت‌کننده می‌فرستد و بعد تصاویر در این سیستم به صورت مجموعه‌ای از اعداد ذخیره می‌شوند.


سایر تکنولوژی ها :Technology (CMOScomplementary metal oxide semiconductor
CMOS از آنجا که روی این تکنولوژی کار زیادی صورت گرفته و تولید آن در حجم انبوه می باشد ، ساخت چیپ های CMOS نسبت به CCD ارزانتر در می آید . دیگر مزیت این سنسورها نسبت به CCD اینست که توان مصرفی آنها پایینتر می باشد . بعلاوه ، در حالی که CCD تنها برای ثبت شدت نوری که بر روی هر یک از صدها هزار نقاط نمونه برداری می افتد کاربرد دارد ، می توان از CMOS برای منظورهای دیگر، نظیر تبدیل آنالوگ به دیجیتال ، پردازش سیگنال های لود شده ، تنظیم رنگ سفید (whiteBalance) ، و کنترل های دوربین و ... استفاده نمود . همچنین می توان تراکم نقاط و عمق بیتی تصویر را به راحتی بدون افزایش بیش از اندازه قیمت ، بالا برد . بخاطر این مزیتها و سایر مزایا ، بسیاری از تحلیل گران صنایع اعتقاد دارند که نهایتا تمام دوربین های معمولی دیجیتال از CMOS استفاده خواهند نمود و CCD فقط در دوربینهای حرفه ای و گرانقیمت بکار خواهد رفت . در این تکنولوژی مشکلاتی از قبیل تصاویر دارای نویز و عدم توانایی در گرفتن عکس از موضوعات متحرک وجود دارد که امروزه با رفع این مشکلات ، CMOS در حال رسیدن به برابری با CCD می باشد . تا بحال سنسورهای تصویر CMOS با استفاده از تکنولوژی 0.35 تا 0.5 میکرونی ساخته شده اند و چشم انداز آینده آن استفاده از تکنولوژی 0.25 میکرون می باشد .

سنسور Faveon با 16.8 مگاپیکسل (یعنی قدرت ایجاد تصاویری با وضوح 4096*4096 پیکسل) اولین سنسوری است که با استفاده از تکنولوژی 0.18 میکرون ساخته شده است و یک پرش بزرگ را در صنعت ساخت سنسور تصویر CMOS به نام خود ثبت نموده است . استفاده از تکنولوژی 0.18 میکرون امکان استفاده از تعداد بیشتری از پیکسل ها را در فضای فیزیکی معین فراهم کرده و بنابرین سنسوری با وضوح بالاتر به دست می‌آید . ( لازم به ذکر است چون از لحاظ فیزیکی تصویر ایجاد شده توسط لنز تصویری پیوسته بوده و بدون هیچگونه نقطه و ناپیوستگی می باشد ، هر چه بتوان پیکسلهای سنسور را کوچک تر نمود و تعداد بیشتری از آنها را در ناحیه تشکیل تصویر قرار داد ، می توان عکسی با وضوح بالاتر و نزدیکتر به تصویرحقیقی گرفت)ترانزیستورهای ساخته شده با استفاده از تکنولوژی 0.18 میکرون کوچکتر بوده و فضای زیادی از ناحیه سنسور را اشغال نمی کنند که می توان از این فضا برای تشخیص نور استفاده نمود . این فضا بطور کارآمدی ، امکان طراحی سنسوری را که دارای پیکسل های هوشمندتری بوده ، و در حین عکس برداری تواناییهای جدیدی را بدون قربانی کردن حساسیت نوری به دوربین می دهد ، فراهم می کند . با استفاده از این تکنولوژی 70 میلیون ترانزیستور و 4096*4096 سنسور، فقط در فضایی برابر با 22mm*22mm قرار داده می شود و سرعتISO آن برابر با 100 بوده و محدوده دینامیکی آن 10 استپ است !! انتظار میرود ، بعد از 18 ماه از تولید این سنسور استفاده از آن در وسایل حرفه ای نظیر اسکنرها ، وسایل تصویری پزشکی ، اسکن پرونده ها و آرشیو موزه ها شروع شود . در آینده ای طولانی تر، انتظار می رود که این تکنولوژی بطور وسیعی در وسایل معمولی موجود در بازار استفاده گردد . 

تکنولوژی Fujifilm SuperCCD SR : 
شرکت فوجی بتازگی نوع سنسور جدیدی بنام SuperCCD SR را معرفی نموده است . اعلام این محصول دومین اعلام فوجی در مورد ساخت سنسوری است که چهارمین پیشرفتSuperCCD شناخته میشود . SuperCCD SR ) Super DynamicRange ) تقریبا دو گام محدوده دینامیکی بالاتر از CCD های معمولی دارد. ( محدوده دینامیکی عبارتست از نسبت بین شدیدترین تا ضعیفترین نور موجود در صحنه . معمولا دوربین های عکاسی نمی توانند تمام محدوده نوری موجود در صحنه هایی که تفاوت نوری زیادی وجود دارد را بدرستی ثبت نمایند . هر چه محدوده دینامیکی یک CCD دارای گامهای بیشتری باشد توانایی آن در ثبت دقیقتر جزئیات موجود در سایه روشنهای تصویر بیشتر خواهد بود . پشت هر میکرولنز روی سطح سنسور دو فتودیود وجود دارد ، فتودیود اصلی سطوح تاریک و عادی نور را ثبت می کند (دارای حساسیت بالاتری است) و دومی جزئیات روشنتر را می گیرد (حساسیت کمتری دارد) . سیگنالهای دو سنسور بطریقی هوشمندانه ترکیب می شوند تا تصویری با محدوده دینامیکی گسترده تری ارائه دهند . اولین سنسور از نوع SuperCCD SR دارای تعداد پیکسل های موثر 3 مگاپیکسل می باشد . شرکت فوجی فیلم SuperCCD SR را به عنوان تکنولوژی معرفی نموده است که برای شبیه سازی محدوده دینامیکی نگاتیوها طراحی شده است . فیلم های عکاسی دارای لایه های مختلف با حساسیت مختلف می باشند که محدوده دینامیکی وسیعی را ایجاد می نمایند . SuperCCD SR به گونه ای طراحی شده است که این خاصیت را با استفاده از دو فتودیود که دارای حساسیت های متفاوت می باشند شبیه سازی نماید . 

GetBC(3);

پنج شنبه 1 فروردين 1392برچسب:, :: 21:2 :: نويسنده : مجيد مظفري

پنج شنبه 1 فروردين 1392برچسب:, :: 20:52 :: نويسنده : مجيد مظفري

صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد
پيوندها


ورود اعضا:

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 10
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 44
بازدید ماه : 133
بازدید کل : 340898
تعداد مطالب : 33
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1



Alternative content


آشنائي با دستگاه پالس اکسي متر

<-BlogTitle->

<-BlogDescription->

<-PostTitle->

<-PostContent->
ادامه مطلب
[ <-PostDate-> ] [ <-PostTime-> ] [ <-PostAuthor-> ] [ ]